Сирийски хакери удариха Турция

20589
Сирийски хакери удариха Турция
Снимка: Thinkstock

Хакерска група от Сирия е получила достъп до имейлите на редица турски държавни институции, в това число и на турското правителство, разпространявайки стотици писма.

Хакерите от Сирийската електронна армия (SEA) са достигнали до имейлите преди повече от две години, но са чакали точния момент, за да разпространят информацията, съобщава вестник "Хюриет". Публикувани са 967 имейла с кореспонденция от 2009 до 2012 г. Те включват личните имейли на редица министри, дипломати и граждани от Турция, съобщава БГНЕС.

Според говорител на групата, дал интервю за изданието, имейлите показват координацията между Турция и въоръжените групировки в Сирия, както и участието на Саудитска Арабия и страните членки на Арабската лига в конфликта. "Хакнахме турските имейли преди две години, но изчакахме, за да сме сигурни, че турското правителство няма да прикрие незабавно своето участие във (войната в) Сирия", казва той. Говорителят допълва, че SEA представлява "хиляди сирийски младежи, които се изправят срещу външен заговор, целящ да унищожи Сирия от самото начало на войната".

"Целият свят не уважава границите на Сирия и в отговор ние ще игнорираме границите на целия свят и ще се целим към тези, които искат да навредят на нашата държава, независимо от това къде се намират", каза още говорителят на SEA.

По-рано хакерите предупредиха, че турски институции, сред които президентството, външното и военното министерства, са под прицел на техните атаки, след като през 2013 г. Анкара свали сирийски хеликоптер.

SEA е отговорна и за хакването на Facebook акаунта на американският президент Барак Обама, бившият му френски колега Никола Саркози, както и профилите на "Гардиън", Би Би Си, Асошиейтед прес и други медии в Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com