Сирийската армия и кюрдите с общи бойни действия срещу "Ислямска държава"

15620
Сирийската армия и кюрдите с общи бойни действия срещу "Ислямска държава"

Сирийската армия и кюрдските "Сили за защита на народа" сключиха споразумение за общи бойни действия срещу терористичната групировка "Ислямска държава", предприела настъпление срещу град Хасака - столица на едноименната провинция в Североизточна Сирия, съобщи ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Арабия", предаде  Mediapool.

Споразумението е постигнато в замяна на съгласието на властите да ограничат влиянието си в град Хасака. Съгласно договора "районите, които кюрдските сили освободят от екстремистите, ще се управляват от кюрдска администрация". На административните сгради в тези райони кюрдите ще могат да издигат своето знаме, вместо сирийския държавен флаг, посочва телевизията.

Споразумението предвижда също сирийските войски да предадат на кюрдските подразделения "някои видове тежко оръжие", за да се окаже съпротива на джахидистите от Ислямска държава. В изпълнение на споразумението кюрдските отряди вече са получили няколко танка.

В четвъртък "Ислямска държава" започна настъпление срещу два кюрдски града в Северна Сирия - град Кобане в провинция Алепо и Хасака. Екстремистите успяха да осъществят пробив в района след поредица неуспехи в боеве с кюрдското опълчение. По-рано джихадистите изгубиха контрол върху пограничния град Тал Абияд (между Кобане и Хасака), което ги лиши от стратегически канал за снабдяване от съседна Турция, припомня ТАСС.

В събота беше съобщено, че кюрдските сили са прогонили Ислямска държава от Кобане и имат пълен контрол над града.

От обявяването на халифат преди една година досега бойци на организацията "Ислямска държава" са екзекутирали над 3 хиляди души в Сирия, между които близо 1800 цивилни. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

За същия период най-малко 8 хиляди джихадисти са загинали при американски въздушни удари и боеве със сирийската армия.

Осуетен е атентат на "Ислямска държава" във Великобритания

Денят на въоръжените сили във Великобритания протече мирно, а стотици войници маршируваха в рамките на паради в цялата страна въпреки и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com