Сирийската армия е използвала напалм в град Забадани

7602
Сирийската армия е използвала напалм в град Забадани
Снимка: Gettyimages

Сирийските правителствени сили са използвали ракети, заредени с напалм през последните дни при офанзива срещу бунтовниците, окопали се в граничния с Ливан град Забадани.

Вестникът „Ал Араби ал Джадид“ съобщава на 3 август за използването на напалм срещу бунтовниците, които вече месец се сражават срещу силите на ливанската шиитска групировка Хизбулла и сирийското правителство.

Турция ще се сражава с ИД на територията на Сирия

Турция скоро ще започне да се бие с „Ислямска държава“ в Северна Сирия. Така каза турският външен министър Мевлют Чавушогл...

Всекидневникът посочва, че са употребени ракети земя-земя с напалм, който може да се използва и за осветяване на сгради. Напалмът е забранен за употреба срещу цивилни от Конвенцията на ООН за конвенционални оръжия от 1980 година.

Напалмът има опустошителен ефект върху хората, причиняващ дълбоки изгаряния. Сирийският медиен офис посочва, че подобни ракети са използвани срещу цивилни райони. В статията си „Ал Араби ал Джадид“ посочва и други употребени оръжия при битките за контрол върху магистралата Бейрут – Дамаск. За един месец град Забадани е бил ударен от 1100 варелни бомби, 600 ракети земя-земя, 400 термобарични ракети и хиляди снаряди. При боевете има десетки цивилни жертви, мнозина от които страдат от задушаване и са получили изгаряния, отделени от снарядите.

Хизбулла и 4-та дивизия от сирийската армия се сражават с бунтовниците в град Забадани от 5 юли насам, като никоя страна досега не надделва. Десетки бойци на Хизбулла загинаха при обсадата на града, а хиляди цивилни напуснаха домовете си заради военните сблъсъци.

Автор: Руслан Трад

Лондон се готви да воюва още поне 2 години Сирия и Ирак

Британското правителство се готви да продължи с още две години военните си действия срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com