Сирия обвини Турция в агресия

21110
Сирия обвини Турция в агресия
Снимка: Getty Images/Guliver

Режимът в Дамаск определи като безспорна агресия нахлуването на турска част в сирийски район, контролиран от джихадистите от "Ислямска държава", предаде БГНЕС.

В резултат на операцията бяха евакуирани тленните останки на основоположника на османската империя Сюлейман Шах (1178-1236).

Турция не се задоволява да осигурява всякаква подкрепа на бандите на " Ислямска държава", на" Фронт ал Носра" и други терористични групировки, свързани с "Ал Кайда", а в зори извърши безспорна агресия на сирийска територия, се посочва в комюнике на сирийското министерство на външните работи.

Тази нощ Турция изпрати в Сирия бойци от елитните си части и успя да репатрира военнослужещите, които охраняваха гробницата и саркофага.

При втора операция пак праз нощта е била завзета подобна по площ територия в района Ешме. В операциите участваха 39 танка, 57 бронетранспортьора, 100 единици автотранспорт и 572 военнослужещи, уточни премиерът Ахмет Давутоглу. Гробницата се намираше на 37 км южно от сирийско-турската граница в провинция Алеп. Самата гробница е била взривена, за да не може да се използва от Ислямска държава.

Турската армия влезе в Сирия

Турция изпрати нощес в Сирия 700 бойци от елитните си части и успя да репатрира без стълкновения 40 свои войници, които охраняваха ...

Гробницата на Сюлейман Шах (1178-1236) се намира под юрисдикциятга на Турция в съответствие с договор, сключен през 1921 г. с Франция. По това време Сирия е нейна колония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com