Сирия е предала само 11% от целия си химически арсенал

30794
Сирия е предала само 11% от целия си химически арсенал
Снимка: Getty Images / Guliver

"До края на ноември миналата година сирийското правителство беше доста стриктно в спазването на сроковете за унищожаване на химическото оръжие", каза говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия Майкъл Лухан в интервю за предаването "Събота 150" на БНР и добави:

"Проверихме цялата документация и списъци на сирийската програма за химически оръжия, а после проследихме унищожаването на техните лаборатории и оборудване на химически смеси и зареждане на муниции. След това обаче започнаха многократни отлагания на съществената част по преместването на химическите оръжия и изнасянето им от територията на страната. До 31-и декември Сирия трябваше да предаде всички приоритетни химикали - около 700 тона химикали с нервнопаралитични субстанции и малко количество горчичен газ. Този срок не беше спазен. До 5-ти февруари Сирия трябваше да се раздели с всички останали химикали от военната си програма,но към днешна дата Сирия е предала едва 11% от целия си химически арсенал".

Лухан обяви, че Организацията за забрана на химическите оръжия е получила нов график от сирийските власти, които се обсъжда от изпълнителния съвет: "Все още има време тези химикали да бъдат изнесени от Сирия до края на юни".

По думите му ще са необходими между 60 и 90 дни за унищожаване на всичко. Лухан посочи, че Организацията за забрана на химическите оръжия е уверена в системата за сигурност, която е организирана за превозването на арсеналите.

По отношение на помощта оказвана от България, той заяви: "Организацията за забрана на химическите оръжия има известен брой служители от България. Дори има трима български инспектори в нашия основен екип. Като се има предвид големината и броят на населението й, съвсем спокойно мога да кажа, че България дава значителен принос за мисията на Организацията в Сирия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com