Ще стане ли отново Асад партньор на Запада?

48067
Ще стане ли отново Асад партньор на Запада?
Снимка: Getty Images / Guliver

Случи се преди една година - през август 2013. Шокирани от химическата атака в Гута, за която бе обвинен режимът на Башар Асад, Франция, Великобритания и САЩ се готвеха да бомбардират Сирия. Колебанията на англосаксонците и руската дипломация обаче сложиха край на тези планове. Така, година по-късно сирийският режим все още е на власт и вече никой не говори за свалянето му въпреки гражданската война, която за 3 години отне живота на 190 хиляди души.

Пробивът в Ирак на „Ислямската държава”, чийто бастион се намира в сирийския град Рака, съвсем разбърка картите в конфликта. Началникът на Генералния щаб на американската армия Мартин Демпси смята, че групата „Ислямска държава” трябва да бъде атакувана от двете страни на границата и че срещу джихадистите трябва да бъдат използвани всички средства – дипломатически, икономически и военни. Анонимни американски източници съобщават изпращането на разузнавателни и безпилотни самолети над Сирия. Тези изявление оставят впечатлението за сътрудничество със сирийския режим, който все още е основното препятствие пред напредването на „Ислямската държава” в Сирия.

Презрян от международната общност от 2011 година насам, дали сега Башар Асад отново ще стане желан партньор?

Да, той предлага услугите си на Запада
Сирийският режим, който от началото на революцията, повтаря, че е изправен пред „въоръжени терористични групи”, съзнава, че трябва да действа пред засилването на мощта на „Ислямската държава”. Сирийската армия, която досега не бе нападала джихадистите, в средата на август бомбардира Рака. А външният министър Уалид Муалем изрази готовност за международно сътрудничество в борбата срещу тероризма. Асад разбра чудесно как трябва да използва страха на Запада пред „Ислямската държава”, анализира Дидие Бийон – заместник-директор на Iris и специалист по Близкия изток.

Да, той печели войната

В Сирия Асад се намира в силна позиция. През 2013 и 2014 година сирийският режим, подкрепен от войските на „Хизбулла”, си върна редица градове, като Ябруд и Хомс, от ръцете на притисканите между редовната армия и джихадистите опозиционни сили. Войските на Асад се намират в „победна динамика”, въпреки че „Ислямската държава” представлява голяма опасност, подчертава Фабрис Баланш – директор на научната и изследователска група за Средиземноморието и Близкия изток. „За съжаление опозиционните групи, които са светски и демократични, са в края на политическата сцена. Те не успяха да породят истинско опозиционно движение срещу Асад”, анализира Фредерик Пишон, изследовател в университета в Тур и автор на студии за Сирия. „Западът се излъга. Няма такова нещо като демократични и светски опоненти”, казва той.

Да, „Ислямската държава” е страшилище
„Ужасен избор”, така определи френският президент Франсоа Оланд алтернативата, която международната общност има в Сирия - между „един диктатор и група терористи”. За някои изборът вече е направен. Бившият посланик на САЩ в Сирия Райън Крокър смята, че Асад е „голям мръсник”, но „Ислямската държава” е много по-голям заплаха за сигурността ни”. „Асад е заплаха за собствения си народ, не за нашия”, казва цинично Макс Ейбрамс, преподавател в университета в Бъзфийд.

Екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли и присъствието в редиците на „Ислямската държава” на западни граждани, които един ден може да се приберат у дома, са показателни за тази заплаха. „Засилването на мощта на „Ислямската държава” накара Асад да изглежда като защитник”, коментира Фабрис Баланш.

Все пак специалистите не вярват в защитаваната от сирийската опозиция и френската дипломация теза, че терористичната група е създадена от сирийския режим. „Режимът няма нищо общо с възникването на „Ислямската държава”, казва Пишон. „Ислямистите, които той освободи, са членове на „Ислямския фронт”, който ние подкрепяме срещу джихадистите”.

Не, официалната подкрепа все още е твърде деликатна тема Въпреки всичко обръщането на международната общност на 180 градуса е малко вероятно. Британският министър на външните работи се изказа публично срещу подобно обединение. „Може на моменти да се борим срещу същите хора, срещу които се бият силите на Асад, но това не го прави наш съюзник”, заяви Филип Хамънд.

Дидие Бийон смята, че в краткосрочен план към режима ще има „мълчалива подкрепа”. „Като начало, ще спрем да го уязвяваме и да помагаме да умерените бунтовници”, добавя Фабрис Баланш. В средносрочен план всичко зависи от напредъка на „Ислямската държава” в северната част на Сирия. Според Пишон ако джихадистите превземат Алепо, който се намира в близост до турската граница, западните страни ще бъдат принудени да „преосмислят позицията си към Асад”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com