Шерпите спират да катерят Еверест до края на годината в памет на загинали колеги

19784
Шерпите спират да катерят Еверест до края на годината в памет на загинали колеги
Снимка: Getty Images

Шерпите - непалски гидове, наемани от решените да изкачат Еверест, няма да се включат в изкачванията този сезон. Постъпката им е в памет на 13-те им колеги, които миналата седмица загинаха, погребани от лавина, предаде БГНЕС.

"Проведохме дълга среща и решихме да прекратим изкачванията тази година, за да почетем паметта на загиналите ни братя. Всички шерпи застават зад това решение. Някои водачи вече си тръгнаха, други ще го направят след седмица", каза Тулси Гурунг, планински водач в Хималаите. Неговият брат е един от изчезналите, след като лавина уби 13 шерпи, а трима останаха под снега.

"16 души загинаха в тази планина през първия ден от изкачването. Как да отидем пак", казва друг планински водач.

Шерпите заплашиха да прекратят изкачването на връх Еверест и дадоха ултиматум на правителството. Те настояха за по-голяма компенсация, реформа на застрахователните обезщетения и осигурителния фонд. Решението за отказ от работа през този сезон ще предопредели изхода от преговорите с правителството. Западните алпинисти напуснаха базовия лагер и заминаха за столицата Катманду днес, за да търсят решение на проблема.

"Те решиха, че обезщетението не е единственият проблем. Решиха да затворят Еверест тази година в памет на загиналите", каза Ед Марцек, планинар от САЩ.

Шерпите печелят между 3000 и 6000 долара на сезон, но покритието на застраховката им почти винаги не е адекватно в случай на инцидент. Повече от 300 души, повечето от които местни водачи, са загинали на 8848-метровия връх от първото изкачване на Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей през 1953 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com