Северна Корея запечата тунел за ядрени опити

15243
Северна Корея запечата тунел за ядрени опити
Снимка: Getty Images / Guliver

Северна Корея запечата тунел в съоръженията за ядрени опити, съобщи високопоставен представител на правителството в Сеул.

Министерството на отбраната на Южна Корея изказа предупреждение в началото на тази седмица, че Северът вероятно се приготвя за четвърти ядрен опит, предаде БГНЕС.

"Смята се, че Северна Корея е поставила детонатор, ядрено разпадащ се материал и измервателни устройства в тунела, след което той е запечатан", каза източникът, пожелал анонимност. Той каза, че информацията се основава на разузнавателни данни.

Експертите са разделени по въпроса дали предстои опит. Министерството на отбраната предупреди, че Пхенян може да симулира подготовка за ядрен опит, за да повиши напрежението по време на посещението на Обама в Сеул.

Няма информация кога точно е запечатан тунелът.

Северна Корея досега е провела три ядрени опита- през 2006, 2009 и 2013 г. Според Пхенян, обиколката на Обама в Азия представлява "опасен" ход, който ще повиши военното напрежение на Корейския полуостров.

Обама, който в момента е на посещение в Токио, заяви, че Северна Корея действа безотговорно на международната сцена в продължение на няколко десетилетия. С помощта на Япония, Южна Корея и Китай може да се оказва "още и още натиск" върху Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции, каза Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com