Саудитския външен министър: "С Русия постигаме сближаване относно обединяването на сирийската опозиция."

4563
Саудитския външен министър: "С Русия постигаме сближаване относно обединяването на сирийската опозиция."
Снимка: Gettyimages

Сирийският президент Башар Асад няма роля в бъдещето на Сирия. Това заяви външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубайр по време на посещение в Москва. Пред вестник „Аш Шарк ал Аусат“ ал Джубайр каза, че позицията на Саудитска Арабия не се е променила по отношение на сирийската криза. Ал Джубайр се срещна с колегата си Сергей Лавров в началото на седмицата, като освен закупуване на ракети от Русия, е била обсъждана Сирия и гражданската война в страната. Някои детайли от разговорите станаха ясни по-късно.

Няма място за Асад в бъдещето на Сирия. Асад е част от проблема, а не от решението.“

Това е първото посещение на Джубайр в Москва, след като стана външен министър на Саудитска Арабия и идва на фона на затопляне на отношенията между Рияд и Москва.

Джубайр и Лавров призоваха за тласък за постигане на решение на четиригодишната криза в Сирия. „Въпреки различията в гледните ни точки относно сирийската криза, има сближаване по въпросите за обединяване на редиците на сирийската опозиция.“, допълни Джубайр пред медии след срещата с Лавров.

С избора на налагане на репресии срещу цивилното население, вместо върху терористични групи, Асад стана „една от основните причини за растежа на „Ислямска държава“ (ИД), заяви също Джубайр.

Коментарите на саудитския външен министър идват след слухове, че някои регионални сили, включително С.Арабия, Турция и Йордания, могат да работят с Асад, за да се разбие ИД в Сирия. Въпреки това, Ал Джубайр е категоричен, че Рияд не е променил позициите си.

Междувременно Лавров обяви, че ще е домакин на отделни преговори в Москва с представители на сирийските опозиционни групи. Те включват и Халед Ходжа, лизер на подкрепената от Запада Сирийска национална коалиция, Салих Муслим, лидер на Кюрдските отряди за защита, коите се доказаха като добър американски съюзник срещу ИД и Хайсам Манна, говорител на Националния координационен комитет.

Джубайр и Лавров също така са разговаряли относно ситуацията в Йемен, където Саудитска Арабия започна военна кампания срещу шиитските бунтовници хути. Те подчертаха необходимостта от незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на мирните преговори въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Йемен.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com