Саудитска Арабия с по-сурови наказания за съпротива в интернет

19391
Саудитска Арабия с по-сурови наказания за съпротива в интернет
Снимка: Getty Images / Guliver

Саудитските власти засилват репресиите срещу проявите на инакомислие в интернет. Това съобщи „Ал Джазира", позовавайки се на международната правозащитна организация Human Rights Watch. Става въпрос за неясни законови текстове, използвани от властите, за да обвиняват гражданите за миролюбиви послания в Twitter и други социални медии.

Според организацията Рияд използва неясните формулировки в приетия през 2007 г. закон против киберпрестъпността, за да обвинява и осъжда саудитски граждани. Според член 6 престъпление е "създаването на съдържание, което нарушава обществения ред, религиозните ценности, обществения морал, свещения личния живот".

Саудитска Арабия позволи на дамите да шофират

Жените в Саудитска Арабия най-накрая ще получат правото да застават зад волана. Досегашната дискриминация спрямо нежния пол е отменена...

Предвиждат се ефективни присъди до 5 г. и глоба до 3 млн. саудитски реала (около 800 000 долара).

Базираната в Ню Йорк организация призова днес правителството в Рияд да прекрати тези действия и да се съобразява със задълженията си да спазва свободата на словото.

Трима известни правозащитници бяха осъдени миналия месец заради критика на министерство на правосъдието и ще лежат в затвора между 5 и 8 години.

Полицията задържа и активист за правата на жените заради позиции в Twitter, в които са критикувани религиозни служители и е настоявано на саудитските жени да бъде дадено право да управляват коли.

Екзекуции ''за честта на исляма''

От началото на 2014 година в Саудитска Арабия са екзекутирани 60 души. Религиозни прегрешения също могат да се наказват със смърт, защ...

"Тези преследвания само показват колко чувствителни са саудитските власти по отношение на възможността на обикновените граждани да изразяват в интернет свободно мнението си, оценявано от правителството като противоречиво или забранено", казва Сара Леа Уитсън, директор на Human Rights Watch за Близкия Изток и Северна Африка, която призова саудитските власти да насочат усилията си към извършването на реформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com