Саудитска Арабия директно си позволи критика срещу Путин заради Сирия

21256
Саудитска Арабия директно си позволи критика срещу Путин заради Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Саудитска Арабия официално нападна на дипломатическо ниво Русия заради ситуацията в Сирия. Това стана по време на срещата на върха на Арабската лига.

На събитието в египетския курорт Шарм ел Шейх бе прочетено обръщение на президента Владимир Путин към страните от арабската коалиция, участващи в бомбардировките над Йемен, на което Саудитска Арабия реагира рязко, предаде Ройтерс. В посланието Путин призовава арабските страни да решават конфликта в Йемен, както и другите кризи с мирни средства, без външна намеса, информира ТАСС.

Вземайки думата министърът на външните работи на Саудитска Арабия Сауд ал Фейсал, разкритикува думите на руския президент. Русия предлага мирни решения, а продължава да въоръжава загубилия легитимност сирийски режим. Русия носи голяма отговорност за страданията на сирийския народ. Те (руснаците) говорят за трагедията в Сирия, а продължават да доставят оръжие на сирийския режим, за да се бие той срещу собствения си народ, заяви Файсал, цитиран от БГНЕС.

Асад: Западът се опитва да отслаби Русия чрез Украйна

Сирийският президент Башар Асад обвини Запада, че иска да отслаби Русия като се опитва да превърне Украйна в марионетна държава, тактик...

Ние искаме по-добри отношения с Русия, тя е важна за арабския свят, но е необходимо тя да направи положителни стъпки и да взаимодейства с арабите от гледна точка на логиката, смята ръководителят на саудитската дипломация.

Не е тайна, че Саудитска Арабия е считана за най-големия арабски съюзник на САЩ. Кралството отдавна показваше желание да се намеси във вътрешните работи на Сирия, но нежеланието на Вашингтон предотврати засега сценарий на открити бойни действия на чужда армия като този в Йемен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com