Саркисян: Ако Турция признае геноцида, ще се помирим

6159
Саркисян: Ако Турция признае геноцида, ще се помирим

Арменският президент Серж Саркисян заяви, че помирението с Турция е възможно, ако Анкара признае арменския геноцид от 1915 г. в Османската империя, предаде БГНЕС.

"Признаването на геноцида от страна на Турция е най-краткият път към помирението", каза в интервю за "Евронюз" арменският държавен глава. "Ако това бъде направено искрено, отношенията между Армения и Турция ще се издигнат на ново по-високо ниво", каза Саркисян.

Той определи като "нереалистично" условието да се създаде група от историци за изучаване на въпроса с геноцида, която да е събрана от турската страна.

"Турските историци ще бъдат подложени на натиск и турските държавни власти, а арменските - съответно от арменските власти", обясни президентът, като допълни, че за народа му това предложение е "обидно" и поставя под съмнение геноцида и неговата реалност.

Саркисян заяви, че откакто заема поста президент и в пределите на неговите възможности на два пъти се е опитвал да започне нормализиране на двустранните отношения с Турция. "Това са правили и двама от моите предшественици, с които обявихме намерението си да установим дипломатически отношения с Турция без предварителни условия.

Вторият опит беше направен в навечерието на 100-годишнината от геноцида. "Преди няколко месеца изпратих писмо до президента на Турция и го поканих да дойде на събитието на 24 април и да почете всички жертви. Но турските власти са решили друго", заяви Саркисян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com