"Сараят" на Ердоган източил бюджетите на министерства

19983
"Сараят" на Ердоган източил бюджетите на министерства

Изграждането на президентския мегакомплекс в Анкара е източило бюджетите на министерства и на държавната строителна агенция ТОКИ.

Водещата статия във в. Jumhuriyat е със заглавието "Сарай на вересия". Той  днес е обект на рекорден брой коментари в Twitter. Според доклад на Сметната палата резиденцията на Ердоган Аксарай дължи на ТОКИ 297 млн. лири, а министерството на образованието – 171 млн. лири.

Турция за ЕС, ЕС за Турция

В продължение на много години един от най-дискутираните въпроси в Турция е за това какво е значението на членството на страната в ЕС. ...

Депутатът от Народно-републиканската партия Тургай Девели представи доказателства, че просветното ведомство е кредитирало сарая за изграждането на електрическата система на комплекса. Той подчертава, че ТОКИ е държавна агенция, която трябва да строи нискобюджетни жилища за хората с по-ниски доходи, а не свръхлуксозен палат за президента. Според него изграждането на пищната резиденция се е превърнало в тежък казус и заради факта, че то е незаконно върху защитения природен парк "Ататюрк".

Депутатът подчертава, че президентът е пример за беззаконие, информира БГНЕС.

Общият размер на вземанията на ТОКИ до юли 2013 г. от търговете на държавните администрации възлиза на 10,8 млрд. лири. Министерството на здравеопазването дължи на агенцията 826 млн. лири за строителството на болници, други 574 млн. лири за изграждането на полицейски участъци трябва да плати вътрешното министерство.

В статията се акцентира на това, че президентството надскача дълга на образователното ведомство, по поръчките на което са строени училища. Подчертава се и фактът, че държавната агенция по строителството е превърната в кредитна институция. Цитиран е докладът на Сметната палата, в който се посочва, че мегакомплексът на Ердоган е със собствена електропреносна система, независима от националната и ползва ток по специална цена. Тъй като агенцията ТОКИ не е специализирана в изграждането на елсистеми, са провеждани търгове за всяка отделна точка в сарая, което е в противоречие с турския закон за обществените поръчки.

Турция е най-големият нарушител на правата на медиите

Мнозинството от журналистите, които в момента се намират в турски затвори, са били изпратени там заради своята професионална дейност,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com