САЩ признаха, че съюзниците им финансирали терористи

18789
САЩ признаха, че съюзниците им финансирали терористи
Снимка: Gettyimages

Терористите, действащи в Сирия, включително бойците от "Ал Кайда" са получавали финансиране и друга подкрепа от съюзниците на Вашингтон в региона. Това съобщи в четвъртък, вицепрезидентът Джо Байдън по време на реч в Харвардския университет (Масачузетс), съобщи ТАСС.

"Най-големият ни проблем в Сирия бяха нашите съюзници в региона", отбеляза Байдън. "Турците бяха големи приятели за нас, както и саудитците, жителите на емирствата и други. Но какво правеха те? Те бяха изключително фокусирани върху това да свалят (сирийския президент Башар) Асад и водеха опосредствана война между сунити и шиити, насочиха стотици милиони долари и десетки хиляди тонове оръжия, за всички онези, които се съгласиха да се бият срещу Асад".

Иран предупреждава Турция да не предприема действия в Ирак и Сирия

Техеран предупреди Анкара да не предприема действия, които биха могли да доведат до нарастване на напрежението в региона, след като тур...

"Наистина хората, които получаваха тази помощ бяха бойците от "Джебхат ан Нусра", "Ал Каида" и радикално настроените елементи, дошли от други части на света", подчерта той. "Мислите, че преувеличавам? Погледнете сами накъде тръгна всичко".

Сега вече, според вицепрезидента на САЩ, американските съюзници в региона са осъзнали грешката си и са се съгласили да влязат във водената от Вашингтон международна антитерористична коалиция.

"Неочаквано, всички те разбраха каква е работата", обясни Байдън, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Във военната операция срещу групировката "Ислямска държава" и другите радикали в Сирия и Ирак участват САЩ, Франция, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, включват се и други страни.

Поддръжници на Обама: Той трябва да отговаря пред съда за атаката срещу Сирия

Екстремистката организация „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, срещу която САЩ мобилизират цялата световна общественост, е р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com