САЩ подкрепят идеята за общоарабски въоръжени сили

3847
САЩ подкрепят идеята за общоарабски въоръжени сили
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на отбраната на САЩ подкрепя решението на Арабската лига за създаване на обединени регионални въоръжени сили, заяви ръководителят на Пентагона Аштън Картър, предаде БГНЕС.

Той счита тази инициатива за целесъобразна, цитира думите му АП. На среща на върха на Арабската лига бе взето решение за създаване на обединени арабски въоръжени сили. Участието в тях няма да има задължителен характер за членовете на организацията и ще зависи от желанието на всяка отделна държава. Функциите на тези сили ще бъдат за бърза военна намеса при нужда и реагиране при възникнала заплаха за сигурността, суверенитета и стабилността на страните членки, посочва ТАСС.

Идеята за създаването на общоарабски въоръжени сили се появи на фона на започнатата миналата седмица в Йемен военна операция на Саудитска Арабия и още няколко страни от Персийския залив срещу шиитски бунтовници. Арабската лига подкрепи тази операция и заяви, че тя има за цел възстановяване на законността в страната и защита на националната сигурност на арабските държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com