САЩ нанесе въздушни удари срещу ИД в Сирия

18941
САЩ нанесе въздушни удари срещу ИД в Сирия
Снимка: Gettyimages

САЩ и техни съюзници са нанесли въздушни удари по позиции на джихадистката групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия. Говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кирби, заяви, че армията на САЩ и силите на партньорска нация са „предприели военни действия срещу терористите от „Ислямска държава” в Сирия, използвайки смесица от изтребители, бомбардировачи и удари посредством ракети „Томахоук”, изстреляни от бойни кораби в морето”.

„Решението за нанасяне на въздушни удари е взето от началника на американското Централно командване, генерал Лойд Истин”, допълни Кирби.

ИД: ''Девици на небето и сексуален джихад на Земята''

Изнасилвания, отвличания, убийства - бойците от "Ислямска държава" са безмилостни и брутални. И не щадят дори жените. За да се защитят...

Малко след обявяването на ударите стана ясно, че съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия, са арабски държави. По данни на американските медии Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки. Това е необикновен израз на регионална солидарност срещу заплахата от „Ислямска държава”, която завзе обширни територии в Сирия и Ирак.

Високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, потвърди, че „арабски партньори” са взели участие в бомбардировките, но не уточни кои страни са се включили. Ударите са били фокусирани върху позициите на „Ислямска държава” в провинция Рака. Други атакувани цели са разположени по границата между Сирия и Ирак.

От своя страна неправителствената организация „Сирийска обсерватория за правата на човека” заяви, че САЩ и техните арабски съюзници са извършили около 20 въздушни удара срещу позиции на джихадистите в сирийската провинция Рака. „Международната коалиция е извършила близо 20 удара срещу позиции, бази и пунктове на „Ислямската държава” в град Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти”, заяви Обсерваторията. Засега няма информация за точния брой на загиналите.

В същото време Дамаск заяви, че е бил информиран от САЩ за въздушните удари. „Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат извършени удари срещу терористичната организация „Ислямска държава” в град Рака”, заяви външното министерство на Сирия пред сирийската държавна телевизия.

"Ислямска държава" отвлече и заплашва да убие френски гражданин

55-годишен французин е бил отвлечен в Алжир от групировка, свързана с екстремистката "Ислямска държава". Похитителите му заплашват, че ...

Днес американската армия и партньори на САЩ проведоха за първи път удари срещу позиции на групата в Сирия, като по този начин отвориха нов фронт срещу джихадистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com