САЩ искат от Турция повече мерки за спиране на джихадистите

9207
САЩ искат от Турция повече мерки за спиране на джихадистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати настояват за повече мерки от Турция за спиране на достъпа на чуждестранни бойци до Сирия и Ирак, които минават през нейната територия. Това заяви говорителят на Държавния департамент Джеф Ратке, цитиран от турски медии.

По думите му Вашингтон поддържа активно сътрудничество с Анкара по всички направления в борбата срещу Ислямска държава, предаде БНР.

Босненски джихадисти създават структури в Западните Балкани

Боснените джихадисти, които се връщат от Ирак и Сирия, създават регионални мрежи, които представляват пряка заплаха за страните от За...

"Но е необходим по-голям напредък, специално в действията за възпрепятстването на достъпа на чужди бойци до Ирак и Сирия. Турция играе ключова роля и САЩ ще продължи близкото сътрудничество и съвместните усилия с турското правителство", каза той.

Турция от своя страна обяви, че предприема мерки за ограничаване на притока от сирийски бежанци след като през миналата година прие хиляди сирийци заради сраженията между кюрдите и джихадистите. А в рамките на политиката на „отворените врати“ Турция прие 1,8 милиона сирийски бежанци за четири години от началото на конфликта в Сирия.

Според турските власти през миналата седмица в страната са влезли 7000 бежанци, а от сряда броят на бежанците е 6600 души. По време на визита по турската граница турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Турция няма да допуска повече влизания на своя територия от Сирия освен в случай на хуманитарна криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com