САЩ и Иран работят за потушаване на ядрените си различия

10964
САЩ и Иран работят за потушаване на ядрените си различия
Снимка: Getty images/Gulliver

Различията в позициите на страните в преговорите по ядрената програма остават, но се работи усилено, за да бъдат преодолени, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, отговаряйки на въпроси на журналисти относно възможността за постигане на споразумение до понеделник.

"Работата е трудна, все още има различия" каза той.

Вторият ден от срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери и иранския външен министър Дажавад Зариф, последвана от разговор с репортери, продължила около два часа.

В първата част на срещата те разговаряли с участието на ръководителя на организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи, американския енергиен секретар Ернест Мониз, заместник-началника на иранското външно министерство Абас Арагчи, както и заместник-министърът на външните работи на ЕС Хелга Шмид. След това се провели отделни срещи.

Срещата на ниво министри може да се проведе в неделя, съобщи по-късно Арагчи. От своя страна Зариф каза, че споразумение ще бъде постигнато, ако има политическа воля, а не натиск върху Иран. "Ние работим усилено, за да се постигнат резултати", добави той.

Преговорите между Кери и Зариф може да продължат до началото на следващата седмица, съобщи представител на Белия дом. Разговорите ще се проведат през събота и неделя, но е възможно да продължат и в началото на другата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com