САЩ и Австралия с големи военни учения

9452
САЩ и Австралия с големи военни учения
Снимка: БГНЕС

Близо 30 000 военнослужещи от САЩ и Австралия ще участват в мащабни военновъздушни, морски и сухопътни учения в австралийските щати Куинсланд и Северна територия. Към тях ще се присъединят 40 японски и 500 новозеландски военнослужещи, предаде БГНЕС.

Целта на маневрите под кодовото название "Талисман Сейбър" (Talisman Saber), които ще продължат до 21 юли, е отработването на съвместни действия по море, суша и въздух. Първите маневри "Талисман Сейбър" бяха през 2005 и оттогава ученията се организират на всеки две години.

Участието на военнослужещи от японските сили за самоотбрана (японската армия) е продиктувано от тревогата на Токио от растящото влияние и мощ на Китай. Между двете страни има териториален спор за необитаемите острови Сенкаку (Дяоюйдао) в Източнокитайско море. Пекин не признава правата на Япония и редовно изпраща във водите на архипелага патрулни катери като демонстрация за своята неотстъпчивост. Токио пък не признава претенциите на Китай върху голяма част от акваторията и Южнокитайско море, където преминават важни морски пътища.

Миналата седмица ВМС на Япония проведоха първите съвместни учения с въоръжените сили на Филипините, които са в конфликт с КНР за правата върху територии и водни пространства в този регион.

От десетилетия Китай има спор с Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней за принадлежността на няколко групи острови в Южнокитайско море, в чийто шелф на открити големи запаси на петрол и газ. Става дума по-специално за Параселските острови и архипелага Спратли.

Снимка: Архив

Във Варна дойдоха първите чужди кораби по натовското учение

Първите кораби, участващи в националното военноморско учение "Бриз 2015" акостираха във Варна, предаде БГНЕС. Учението е планирано и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com