САЩ: Срещата на АСЕАН бе поражение за Китай

56043
САЩ: Срещата на АСЕАН бе поражение за Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати описват резултатите от срещата в Мианмар на държавите от Югоизточна Азия като поражение за опитите на Пекин да минимализира териториалните спорове с в Южнокитайско море.

В окончателното изявление от срещата на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Китай не е конкретно споменат, макар в срещите през изминалите няколко дни в столицата на Мианмар да се обмисляше замразяване на „провокативните актове” в Южнокитайско море.

Какво се случва около ОПЕК според Стратфор?

На последното заседание на ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) във Виена на 4-ти декември, стана ясно, че организацият...

Пактът беше предложен от Вашингтон и Манила. Макар отхвърлянето на предложението от Китай, американските представители характеризират резултатите от срещата като позитивни.

Държавният секретар Джон Маккейн каза пред репортери в Найпидо, че по време на всички практични разговори, той е подчертал нуждата от обвързване с код на поведение в Южнокитайско море, включващ припокриващите се претенции върху морски територии сред няколко суверенни държави в региона.

„И съм много доволен, че има позитивен език, появил се в комюникето на външните министри от АСЕАН в резултат на тези обсъждания, обхванали идеята за разрешаване на проблемите по задълбочен и мирен път”, каза Кери.

Кери декларира, че тонът на комюникето „е достатъчен”, въпреки отхвърленото от Китай предложение за замразяване на споровете.

Окончателният текст на документа гласи: „Ние призоваваме всички засегнати страни да покажат сдържаност и да избягват действия, които биха усложнили ситуацията и подкопали мира, стабилността и сигурността в Южнокитайско море.”

Безсилието на медиите

В много от бившите съветски републики ситуацията със свободата на медиите остава тревожна. Там има множество теми, които са твърде опа...

Макар дебатите да са водени за кодекс на поведението в морето, то напредъкът е малък.

Високопоставен официален представител на САЩ каза, че основавайки се на частни разговори сред дипломатите, безпокойството в АСЕАН относно териториалните спорове е „на ненадминато досега високо ниво”.

Регионалният форум за сигурността към АСЕАН включва 27 държави, включително Австралия, Китай, Индия, Япония, Русия и САЩ.

Китай критикува намесата на САЩ във въпросите в Южнокитайско море, твърдейки, че Вашингтон окуражава държави като Филипините и Виетнам да са по-нападателни, което е част от американското военното обръщане обратно към Азия.

Китайският външен министър Ван И, който се срещан с Кери за половин час в събота, каза пред журналисти на срещата на АСЕАН, че е прибързано за движение към уреждане на териториалните спорове на база на международното право. Той обвини другите в преувеличаване на нивото на напрежение и охарактеризира своята държава като проявяваща сдържаност в спорните води. По думите му, Китай е провокиран от другите държави.

Филипините в очакване на най-страшния тайфун за годината

След броени часове се очаква Филипините да бъдат връхлетени от „Хаян” – най-мощния тайфун за тази година. Властите са...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com