Русия ще промени военната си доктрина

26039
Русия ще промени военната си доктрина
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия ще промени военната си доктрина, като основната причина за това са външнополитически фактори като разширяването на НАТО, западната система за противоракетна отбрана и ситуацията в Украйна. Това е заявил пред РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов. Действащата сега доктрина е изготвена през 2010 година.

„Нямам никакво съмнение за това, че приближаването на военната инфраструктура на страните-членки на НАТО към нашите граници, включително чрез разширяване на блока, ще остане една от външните военни заплахи за Русия”, посочил е Попов.

Мадуро: Долу ръцете от Русия!

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска Западът "да прекрати нападките си срещу Русия". На своя реч в столицата Каракас марксис...

Освен това, според него усилието на САЩ и НАТО да увеличат стратегическия си офанзивен потенциал става все по-очевидно. По-специално става въпрос за „развитието на (западната) глобална система за противоракетна отбрана, приемането на нови стратегически концепции за войските и силите и развитието на принципно нови средства за водене на война, в това число и чрез свръхзвукови оръжия”.

"Опитът показва, че надеждността на някои от нашите западни партньори е временно явление, което за съжаление е тясно свързано с политическата ситуация", допълни Попов. По думите му ефективното функциониране на "защитата" на Русия е възможно в условията на технологична независимост в областта на производството на стратегически и други въоръжения, военна и специална техника.

Руското министерство на отбраната планира да намали с 95% зависимостта си от доставки на украински компоненти в следващите две години и половина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com