Русия с нова военна доктрина

49867
Русия с нова военна доктрина
Снимка: Getty Images / Guliver

В новата редакция на военната доктрина на Русия, която трябва да бъде приета в края на 2014 година, трябва да намерят отражение новите заплахи, свързани със събитията от последните години, като „арабската пролет”, конфликтите в Сирия и Украйна, заяви вчера в интервю за „РИА Новости” заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов. Става дума за необходимостта от противостоене на „непреки действия” от рода на действия на радикални организации, частни военни компании и активиране на протестния потенциал на населението, поясни Попов. В действащата военна доктрина, утвърдена с указ на президента през 2010 година, сред заплахите са споменати екстремизмът и религиозният екстремизъм. Там обаче „непреките действия”, частните военни компании и „цветните революции” не са посочени като големи заплахи за националната сигурност на Русия.

Освен това в новата редакция на доктрината ще бъде отчетена и необходимостта от промяна на източниците на внос на резервни части за машини, сирена и компонентни изделия, тъй като в текста на действащата доктрина тези положения отсъстват. Според Попов ще бъдат преоценени и заплахите за сигурността, предвид събитията в Украйна и плановете на НАТО за увеличение на присъствието на силите му в източноевропейските страни членки.

Както напомни Попов, в действащата военна доктрина вече има споменаване на заплахата, която носи на Русия придвижването на НАТО към руската граница и по онова време, то предизвика критика от страна на Североатлантическия алианс. Според него обаче текстът е доказал своята актуалност. Що се отнася до Украйна, Попов отбеляза, че руската военна инфраструктура на границите със страните от Общността на независимите държави (ОНД), в това число и с Украйна, е била демонтирана и осигуряването на безопасността на границите с тези държави е било възложено изключително на пограничните войски. Освен това сред големите заплахи за сигурността на Русия трябва да фигурират разгръщаните около страната системи за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ и НАТО, както и създаването на свръхзвуково оръжие, добави Попов.

По мнението на бившия началник на щаба на Ракетните войски със стратегическо значение, Виктор Есин, от 2010 година се е изменила цялата военностратегическа и военнополитическа обстановка в света, променила се е и структурата на Руските въоръжени сили - например, възникнали са сили за въздушнокосмическа сигурност. Именно затова моментът за преосмисляне на военната доктрина е назрял. Според Есин, в обновения документ трябва да бъдат уточнени заплахи, опасности, задачи и посоката на усъвършенстване на Въоръжените сили. При това силите за ядрено възпиране трябва да останат приоритетни и е необходимо разумно усъвършенстване на техния потенциал.

По думите на човек, близък до ръководството на министерството на отбраната, предната военна доктрина е изхождала основно от необходимостта да се поддържа потенциалът на силите за ядрено възпиране и борбата със сепаратизма и тероризма на основата на опита от конфликтите в Северен Кавказ. Събитията от „арабската пролет” са оказали дълбоко въздействие на военнополитическото ръководство на Русия и са станали една от причините за твърдата реакция на Кремъл спрямо събитията в Украйна: именно тези факти вероятно ще окажат основно влияние на „неядрената” част на доктрината, предполага събеседникът на „Ведомости”.

Военната доктрина е декларативен документ, който съдържа само общо описание на заплахите и в него не се назовават конкретни „вероятни противници” и способи за противодействие срещу тях, подчертава директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов. Не по-малко очевидно е, че новият вариант на доктрината ще е отговор на преосмислянето на политиката на НАТО към Русия – така, отношенията в областта на сигурността между Москва и Запада вече няма да бъдат такива, каквито са били през последните 23 години.

Ведомости

Броят на руските туристи в Европа е намалял с 30%

През това лято броят на руските туристи в Европа се е понижил с 30% в сравнение с миналата година. Причина за това е украинската криза ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com