Русия разшири понятието "държавна измяна"

3874
Русия разшири понятието "държавна измяна"

Горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, одобри закон, разширяващ дефиницията за държавна измяна, предаде Франс прес. Правозащитници, цитирани от Интерфакс, съзират тук нова атака срещу опозицията в Русия. Миналата седмица законът бе приет окончателно от долната камара - Държавната дума, и за да влезе в сила, трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин, предаде Mediapool.

Според текста държавна измяна не е само предаването на секретни данни на чуждестранни правителства, но и предоставянето на финансова или консултантска помощ на чужди държави или международни организации, ако дейността им е "насочена срещу сигурността на Русия".

Путин избягва въпросите на руснаците тази година

Руският президент Владимир Путин, който е изправен пред безпрецедентна вълна от протести от близо една година насам, няма да участва ...

Досегашното законодателство в тази сфера не споменава международни организации и засяга само дейности, които вредят на "външната сигурност".

Новият закон дефинира и ново престъпление - научаване на държавни тайни с противозаконни средства, което се наказва с четири години затвор.

Правозащитници и адвокати се опасяват, че хора, споделящи информация с международни неправителствени организации като "Амнести интернешънъл", или дори подали искове в Европейския съд по човешките права, ще може да бъдат съдени за държавна измяна.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви в четвъртък, че е "разтревожена" от приетия текст, който според нея би могло да се използва за "сплашване".

Медведев осъди тежките престъпления на Сталин

Руският премиер Дмитрий Медведев осъди днес, в деня на почит за паметта на жертвите на репресии по време на Съветския съюз, "тежките ...

Наскоро в Русия бе приет също закон, определящ като "чуждестранни агенти" организации, финансирани от чужбина; с друг бяха включени в "черен списък" някои сайтове от Интернет. Това стана, след като през май Владимир Путин се завърна в Кремъл за трети президентски мандат на фона на мощна протестна вълна в Русия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com