Русия не възнамерява да милитаризира Арктика

18667
Русия не възнамерява да милитаризира Арктика
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия не възнамерява да милитаризира Арктика, заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

„Отново да подчертая, ние не възнамеряваме да се занимаваме с военнизиране на Арктика. Нашите действия в този регион носят сдържан и разумен по мащаб характер, но абсолютно необходим за обезпечаване на отбранителната способност на Русия”, заяви Путин.

Климатичното затопляне засяга по-силно Арктика, отколкото останалата част от света

Арктика продължава да е по-силно засегната от климатичното затопляне, отколкото останалата част от планетата, се казва в доклад на межд...

Той отбеляза, че през следващата година предстои да бъде завършено създаването на военната инфраструктура на Нова земя, островите Котелний, Врангел и нос Шмидт.

Дания и Гренландия в понеделник подадоха заявление за разширяване на своите териториални права в Арктика в Комисията по морското дъно на ООН. В случай на удовлетворяване на молбата, Копенхаген ще получи правата върху 895 хиляди квадратни километра морско дъно, което ще позволи на Дания плътно да се приближи до икономическата зона на Русия, написа „Взгляд”.

„Едно от основните условия за удовлетворяване на заявлението е липсата на спорове между държавите от арктическия сектор. В комисията присъстват представители на всички приарктически държави, така, че решението ще бъде взето с оглед на интересите на всички страни. Даже ако териториите, за които подадат заявления Дания , Русия и Канада, се пресекат, то въпросът няма да бъде решен в ущърб на нечии интереси. Комисията ще вземе общо решение, на основата на консенсус, който непременно ще бъде постигнат. Излишно е да се говори за каквито и да е заплахи”, смята ръководителят на руския Център по морско право Василий Гуцуляк.

Обект на интереси на политическите играчи в Арктика е не само добивът на петрол. Освен полезните изкопаеми, страната, която докаже своите териториални претенции, ще получи правото да контролира всички действия на други държави на своя територия, в това число и в морската зона.

Човечеството иска чиста Арктика

Възможността да бъде създадена защитена зона в международните води около Северния полюс получава подкрепата на 74% от анкетираните в ...

„Суверенните права, които реализира съответната държава, са изключителни. Става въпрос за прокарване на тръбопроводи например. Въпреки, че това не е територия на страната, държавата придобива изключителни права над тази част от океана. А това определено ще окаже влияние на разпределението на силите в региона”, добави Гуцуляк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com