Русия наложи вето на резолюцията на ООН за референдума в Крим

20568
Русия наложи вето на резолюцията на ООН за референдума в Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Оланд: Франция няма да признае референдума в Крим

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че утрешният референдум в Крим и възможното присъединяване на полуострова към Русия нямат н...

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия не възнамерява да тръгне по пътя на самоизолацията на почва разногласията по въпроса за Украйна.

„Самоизолация на почва разногласията по въпроса за Украйна е нелогична и контрапродуктивна. От цялото си сърце се надявам, че и ние, и нашите партньори имат достатъчно политическа мъдрост и чувство на политически реализъм, за да не затъват в още по-дълбоко противопоставяне – идеологическо или друго - на почва Украйна", заяви Песков.

Върховната Рада разпусна Кримския парламент

Върховната Рада на Украйна прекрати пълномощията на парламента в Автономна република Крим, предаде УНИАН. Инициатор на документа за ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com