Русия иска следващият шеф на ООН да е от Източна Европа

4084
Русия иска следващият шеф на ООН да е от Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Би било чудесно следващият генерален секретар на ООН да е жена, но кандидатите не бива да бъдат ограничавани изкуствено по полов признак.

По-важното е наследникът на Бан Ки-мун на поста да е от Източна Европа, заяви руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС и Стандарт нюз.

ООН свиква специална среща за миграцията през септември

ООН ще проведе на 30 септември специална среща по наболелите проблеми, свързани с нелегалната имиграция. Това съобщи генералният секрет...

Той подчерта, че в групата на източноевропейските държави са "твърдо убедени, че следващият административен ръководител на организацията трябва за първи път да е представител на този регион".

Нито един от осмината генерални секретари на ООН в историята не е бил от Източна Европа и всички те са били мъже. Затова мнозина смятат, че това дава добри шансове на българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, отбелязва ТАСС. Сред потенциалните претенденти още са и други жени - президентът на Чили Мишел Бачелет и администраторът на Програмата на ООН за развитие, новозеландката Хелън Кларк - които обаче не са от Източна Европа.

Вторият, последен петгодишен мандат на Бан Ки-мун като генерален секретар на световната организация изтича на 31 декември догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com