Русия е ударила цели на "Ислямска държава" в и около Палмира

6588
Русия е ударила цели на "Ислямска държава" в и около Палмира
Снимка: Getty Images

Руски военни самолети са бомбардирали цели в и около историческия сирийски град Палмира. Това съобщи държавната сирийска телевизия, цитирана от AFP.

Това е първият удар на Москва срещу контролирана от групировката "Ислямска държава" (ИД) територия.

Сирийската опозиция призова за регионален съюз срещу Русия и Иран

Въоръжените групировки на сирийската опозиция се обърнаха към регионалните държави с призива за „създаването на съюз срещу рус...

"Руските военновъздушни сили в сътрудничество със сирийските въздушни сили са насочени срещу позиции, държани от „Ислямска държава“ в и около град Палмира“, се казва в съобщението на телевизията, която се позовава на военен източник.

Същевременно председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко заяви, че Русия ще обмисли осъществяване на въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в Ирак, ако получи такова искане от Багдад, предаде "Риа Новости". Матвиненко обаче уточни, че на този етап Москва не е получавала подобни молби от иракското правителство, информира БГНЕС.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с водената от САЩ военна коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Според него двата руски самолета, които нарушиха турското въздушно пространство, не са го направили по случайност. Генералният секретар на Алианса отговаря на въпроси на медиите преди редовната среща в четвъртък на министрите на отбраната на страните - съюзници, предаде БНР.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за комуникация, които НАТО е запазил, за да не се стига до напрежение. Недопустимо е да се нарушава въздушното пространство на Турция и досега няма истинско обяснение от Русия, допълни той. "За нас това не прилича на случаен инцидент", каза Столтенберг.

Русия не изключва използването на черноморския си флот за блокада на сирийското крайбрежие

Председателят на комисията по отбрана на руската Дума и бивш командир на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов съобщи, ч...

Става дума за два отделни руски самолета, които са се задържали по-дълго от обичайното време в турското небе, уточни генералният секретар. Той не отговори на въпроса на руски журналист дали има доказателства, че Русия е обстрелвала така наречената "умерена сирийска опозиция срещу Асад". НАТО има разузнавателни данни за значително увеличено присъствие на руски сухопътни сили в Сирия около тяхната военновъздушна база. "Виждаме също подсилено присъствие на руски военни кораби в източната част на Средиземно море", каза той.

Същевременно за първи път шефът на НАТО потвърди, че примирието в Източна Украйна се спазва. "Спирането на огъня се спазва и се укрепва. Страните обявиха изтегляне на танковете и друго въоръжение от фронтовата линия. Това дава надежда", каза Столтемберг.

Въпросът ще се засегне и в четвъртък, когато в Брюксел пристигат военните министри от Алианса.

В края на миналата седмица воюващите страни в Украйна започнаха да изтеглят танкове и по-малки оръжия от буферната зона в източната част на страната. Това стана ден, след като в Париж лидерите на Франция и Германия се срещнаха с руския президент Владимир Путин,

 

Шейхове планират военен отговор на действията на Русия в Сирия

Руските военни самолети, които излитат от новата авиобаза в Сирия, убедиха западните критици да забравят за своето намерение да свалят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com