Реален риск за сблъсък между Русия и Запада

22861
Реален риск за сблъсък между Русия и Запада
Снимка: Getty Images / Guliver

Военните пози и все по-враждебната реторика между Русия и Запада увеличават риска от неочаквано избухване на мащабен конфликт, който нито една ядрена сила не би желал, предупреждават експерти.

След като медии съобщиха, че САЩ се готвят да изпратят тежка военна техника в Източна Европа и балтийските страни, Русия отговори, като обяви, че планира да добави 40 междуконтинентални ракети към ядрения си арсенал. Това бе последната от серия заплахи и случаи на конфронтация, в рамките на които руски самолет прелетя над американски разрушител, а британски изтребители бяха вдигнати, след като два руски военни самолета прелетяха близо до британското въздушно пространство.

Войнственият език и от двете страни засили предположенията, че Русия и Западът са започнали надпревара във въоръжаването в стил Студената война, въпреки че има и една по-непосредствена опасност – случаен сблъсък, казват експертите. „Смятам, че това наистина е сериозно. Налице е истинско неразбиране на намеренията на отсрещната страна. Мисля, че това важи и за двете страни, но в особено висока степен е валидно за Русия“, казва Кадри Лиик от Европейския съвет за международни отношения. „Има реална опасност Русия да отговори на атака, която се случва само в главата й. Но ще отговори в реалния свят“, казва тя. Лиик е сред експертите, които призоваха за отварянето на пряк „военен“ комуникационен канал между Русия и западните сили, за да се предотврати опасността неволен сблъсък „да ескалира и да прерасне в нещо огромно“.

Драматично лоши последствия

Отношенията между западните страни и Москва бяха сведени до най-ниската си точка от пропастта по време на Студената война заради анексирането на Крим от Русия и политическата подкрепа на Москва към сепаратистите в Източна Украйна.

Според Джефри Манкоф от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон напрежението увеличава вероятността от криви сметки и инциденти. „Не мисля, че някоя от страните иска това да се случи“, добавя той. Западът по-скоро иска да изпрати „послание за решителност както към източноевропейските страни, така и към Москва“. Той обаче се тревожи от това, че някои руски анализатори говорят за ограничено използване на ядрените оръжия на бойното поле, както и че наскоро руският президент Владимир Путин припомни, че Москва е ядрена сила. Въпреки това Манкоф смята, че Западът и Русия съзнават какъв е залогът от ескалирането на ситуацията. „Двете страни разбират, че ако се стигне до военна конфронтация, това, че и двете имат ядрени оръжия, означава драматично лоши последствия за всички“, казва той.

Говорим сериозно

От руска перспектива участието на Запада в региона, който в миналото бе под съветско влияние, също е виновно за ситуацията, казват експертите. Всъщност, според Москва именно Западът е планирал бунта, който миналата година доведе до сваляне на украинския президент от власт. Така че направеното от Путин изявление за увеличаване на ядрения ракетен арсенал е логичен отговор на американските планове за изпращане на тежко въоръжение в Източна Европа, казва Дмитрий Орлов – привърженик на Кремъл и директор на Агенцията за политически и икономически комуникации. Според него Русия е длъжна да отговори на заплахата от САЩ, но не се опитва да започне война . Въпреки това Орлов казва, че едва ли ще има пряка военна конфронтация. „Това е словесен двубой, взаимна размяна на критики“, казва той.

Все пак мнозина мислят, че реалният риск произтича от това да не бъде даден отговор на руските санкции и реторика. Въздържането на Запада от военни действия в Украйна само даде на Русия предимство и възможността да набере инерция, казва Игор Сутягин от мозъчния тръст „Кралски институт за въоръжените сили“. „Руснаците са като водата. Ако видят пролука, се промушват, ако срещнат бетон – спират“, казва Сутягин. „Америка просто им казва „Говорим сериозно. На психологично ниво това намалява риска от конфронтация и сблъсък“, убеден е Сутягин и добавя: „Миналата година Русия купи 38 нови междуконтинентални балистични ракети, а тази година ще са 40. Каква е разликата – никаква. Освен това Путин ще изтегли 72 стари ракети“.

АФП

ЕС удължи срока на санкциите срещу Крим

ЕС удължи до 2016 г. действието на санкциите заради анексирането на Крим от Русия, предаде AFP. Европейският съвет заяви, че Общността...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com