Реакцията на Путин за референдумите ще зависи от резултата им

17175
Реакцията на Путин за референдумите ще зависи от резултата им
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин ще определи своята реакция на референдумите за независимост в Източна Украйна "в зависимост от резултата", съобщи говорителят му в изявление, публикувано от ежедневника "Комерсант", предаде БГНЕС.

Путин ще реагира на референдумите "в зависимост от резултата, трудно е да предвидим предварително каква ще бъде тази реакция", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Запитан какво влияние ще окаже върху реакцията отказът на проруските сепаратисти да отложат референдумите, както призова Путин миналата седмица, Песков подчерта, че руският президент не е поискал отлагането, а е отправил препоръка. На 7 май руският президент призова сепаратистите да отложат референдумите си в опит за успокояване на напрежението, който обаче не даде резултат.

"Предвид водените въоръжени действия жителите на Източна Украйна бяха принудени да реагират според собствения им план и вземайки предвид положението", отбеляза Песков. Проруските сепаратисти от Донецкия басейн в Източна Украйна гласуваха на референдум вчера масово "да" на независимостта, без да дочакат пълните резултати, които трябва да бъдат обявени днес. Референдумът беше определен като фарс от Киев и западните страни, които обвиняват Москва, че подкрепя сепаратизма, за да дестабилизира Украйна.

Песков определи като "пълна глупост" западните критики относно Русия. "Защо западните страни не можаха да предотвратят използването на бронетранспортньори срещу сепаратистите и да предотвратят избиването на мирни цивилни", запита Песков. "Те не използваха влиянието си и това не е проблем, а Русия се оказва виновна за всичко. Най-важното за тях е да проведат избори (предсрочни президентски) и да приключат юридическия въпрос относно законността на държавния преврат, който организираха", допълни говорителят на Путин. Той имаше предвид свалянето в края на февруари на президента Виктор Янукович след тримесечни прозападни протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com