Разходи за грим взеха поста на министър в Япония

15013
Разходи за грим взеха поста на министър в Япония
Снимка: Gettyimages

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юко Обучи подаде оставка, която вече е приета от министър-председателя на страната.

Обучи е обвинена в изразходването на средства на организация на нейни съмишленици за грим и други неща, които не са свързани с политиката.

Сдружение иска оставки заради "изчезването" на Рибния буквар

От сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев искат оставката на и.д. директора на Н...

По данни на Reuters, в периода от 2009 до 2011 година два фонда, подкрепящи министър, са похарчили 43 млн. йени за организирането на ежегодни театрални мероприятия за избирателите и поддръжниците на Обучи.

Друг фонд е дал 3,8 млн. йени за закупуването на стоки от магазини, които са собственост на роднини на Обучи.

Първият случай може да бъде разглеждан като опит за подкуп, а втория като нарушаване на закона за нецелево използване на средства, заделени за политическа дейност.

40-годишната Обучи бе една от първите пет жени в японското правителство, чийто състав бе обновен в подкрепа на принципа за борбата за равенство на половете. Оставката ѝ може да предизвика сериозна политическа криза.

Искат оставката на Лукарски

Представители на Гражданския съвет на Реформаторския блок се обявиха за оставка на председателя на СДС Божидар Лукарски. Повод за ради...

Юко Обучи е дъщеря на предишен премиер на Япония и започва политическата си кариера на 26 години след смъртта на баща си. През 2008 година, на 34 години, тя заема поста на министър по въпросите за понижаване на раждаемостта в правителството на Таро Асо и стана най-младият министър в историята на страната. Някои анализатори дори ѝ предричаха бъдеще на първата жена – премиер на Япония.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com