Ранени турски войници след сблъсък с ПКК

6221
Ранени турски войници след сблъсък с ПКК

Четирима турски войници бяха ранени при сблъсъци в югоизточната част на страната с активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде БГНЕС.

Армията изпрати хеликоптери, разузнавателни самолети и командоси в района на Агръ, граничещ с Иран, където сблъсъците продължават, предава АФП, като цитира турско военно комюнике.

Според армията войници отишли на място след информация за предвиден фестивал с цел пропагандиране на "сепаратистката терористична организация", както в Турция определят ПКК. Бунтовниците от ПКК открили огън, на който войниците отвърнали.

От 1984 г. югоизточен Анадол е обхванат от сепаратистки бунт, ръководен от ПКК. Досега той е взел близо 40 000 жертви. Но откакто през 2012 г. Анкара започна преговори за прекратяване на конфликта с намиращия се в затвора водач на ПКК Абдулах Йоджалан инцидентите са по-редки.

В края на март Йоджалан потвърди желанието на организацията да сложи оръжие. ПКК вече не иска независимост, а широка автономия за 15-те милиона кюрди в Турция (близо 20% от населението на страната).

ПКК се извини на Германия за насилието през 90-те години

Висш лидер на Турската работническа партия (ПКК) поднесе извиненията си на Германия за организирането на прояви с насилие през 90-те го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com