Пътят на джихадистите

47267
Пътят на джихадистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските джихадисти, които се включват в гражданската война в Сирия, будят голямо безпокойство в ЕС. Те обичайно минават през Турция, поради което експертите препоръчват засилване на сътрудничеството с тази страна.

От началото на сирийския конфликт Турция не само е убежище за около милион бежанци, но и важна транзитна страна за джихадистите - те преминават именно оттам, за да се включат в "свещената война". По данни на ЕС - броят на европейските джихадисти е между 2000 и 5500 души, а Турция е обект на критики заради това, че не предприема достатъчно решителни действия срещу тях.

Бруней: В кой век живее султанът?

Бичуване, ампутации, умъртвяване с камъни - всичко това ще се практикува съвсем легално в Бруней. Въвеждането на ислямското право - ше...

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч", например, обвинява Турция, че не възпира джихадистите, за да могат те да се включат във войната срещу сирийския президент Башар Асад. Турция е подложена на критики и заради това, че осигурява на бунтовниците медицинско обслужване, а най-вероятно ги снабдява и с оръжие и пари.

Чуждестранните бойци представляват сериозна заплаха - не само за региона, а за целия свят, казва политологът Осман Бахадин Динчер. "Тъй като хората от Запад, които заминават за Сирия да участват там във войната, хем продължават да се радикализират идеологически, хем получават бойна подготовка. А когато войната приключи, ще се завърнат в родните си страни." Именно това ги превръща в голяма заплаха за света, предупреждава политологът.

"Европейският съюз трябва да ги възпре"

Турското правителство отхвърля обвиненията, че Турция носи отговорността за заплахата, произтичаща от джихадистите. Министърът на търговията и митниците Хаят Язичи подчертава в интервю за вестник "Хюриет" следното: "Европейците пускат джихадистите от техните страни да заминат за Турция, а след това изискват от Турция да ги удържи да не заминават за Сирия". Язичи е на мнението, че в много по-голяма степен джихадистите трябва да бъдат възпряни още в родните им страни.

Турските медии съобщават, че до момента е било отказано влизането в страната на 4000 души, определени като радикални ислямисти. Правителството публикува миналата година доклад, според който властите са арестували 1 100 европейски граждани, които след това са били екстрадирани, тъй като са били заподозрени в радикален ислямизъм. Държавите, от които са тези граждани, са Германия, Белгия, Франция и Холандия, пише вестник "Хабертюрк".

Южна Африка: Поколението ''родени в свобода''

Родените във времето след апартейда южноафриканци не познават расовото разделение. Независимо от всички трудности и различия, те споде...

Границата обичайно се минава нелегално

"Когато европейските джихадисти с британски паспорт пристигнат на турската граница и нямат нужда от виза, могат спокойно да влязат на турска територия. Обикновеният граничар няма по какво да разбере дали съответното лице е терорист или не", казва политологът Осман Бахадин Динчер. Неговото мнение е, че Европейският съюз трябва да предприеме мерки и да задържи подозрителните лица - това не е задача на Турция.

В рамките на изследователския проект "Граници на гостоприемството" Динчер редовно пътува до турско-сирийската граница и наблюдава бежанските потоци. "Границата е дълга 900 километра и Турция не може да контролира всеки сантиметър." Чуждестранните джихадисти преминават през границата предимно нелегално. "В района има много каналджии, които отвеждат хората до Сирия."

Освен това в Турция всеки ден пристигат стотици, а понякога и хиляди сирийски бежанци. "Някои от тях нямат паспорт или официални документи и също ползват услугите на каналджии. Като и за тях не се знае дали членуват в радикални групировки или са бежанци от войната. Те имат право по всяко време да се завърнат в Сирия", посочва Динчер. Не се знае дали тези хора не са получили бойна подготовка в Сирия, преди да поискат да влезат на територията на Турция като бежанци. "Сигурността по границата е много сериозен проблем за Турция", казва политологът.

Депортирането не решава проблема

Румънците - изгубени в прехода

Еврофондовете са огромен шанс за румънците. Само че вътрешните битки за власт в Букурещ пречат на усвояването им. Но не е само това: к...

Никоя страна не бива да бъде обвинявана за влизането или излизането на бойци, смята експертката по миграционните въпроси Сесил Пакачи Елиток. "Турция има безвизов режим със Сирия, т.е. границата е отворена. Същата е ситуацията и по отношение на много други държави от Близкия изток", казва политоложката пред Дойче Веле. Турция не може просто да затвори границата си, най-малкото заради бежанския поток - това би било нехуманно. "Европейският съюз е оставил Турция сама да се справя с бежанците. На този фон е непочтено да се оплаква, че Турция не била достатъчно бдителна. Трябва да има разпределение на задачите", казва Елиток.

Според нея депортирането на джихадистите не решава проблема. Тъй като в случая не става дума за класически миграционен проблем, който може да бъде преодолян чрез депортиране или затягане на визовия режим. "Джихадисткото движение трябва да бъде подхванато от корен, а този корен не е в Турция", подчертава Елиток.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com