Първите обучени от САЩ сирийски бунтовници влязоха в Сирия

6725
Първите обучени от САЩ сирийски бунтовници влязоха в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият контингент от членове на Свободната сирийска армия, тренирани от САЩ да се сражават срещу „Ислямска държава“, са пресекли границата след тренировки в Йордания.

Снимки, разпространени в Интернет, показват конвой от пикапи Toyota, придружени с американски оръжия и тежки техника, както и резервни туби бензин, отправили се към границата със Сирия.

Асад: Иран ще удвои подкрепата в своя полза след ядрената сделка

Сирийският президент приветства историческата ядрена сделка, подписана между Иран и шестте световни сили, като заяви, че Дамаск е &bdqu...

Бойците, наброяващи около няколко десетки, са част от 30-та дивизия от Свободната сирийска армия, според данните на американско официално лице, пожелало анонимност, цитирано от The Washington Post. Докато американското Министерство на отбраната отказва коментари относно местонахождението на бойците, говорителка от министерството коментира, че се очаква силата да се интегрира с други части от Свободната сирийска армия, за да се увеличи тяхната бойна ефективност.

Спонсорираната от Пентагона програма за обучение и екипировка, част от която са и тези бойци, попадна под критики заради последния доклад на министъра на отбраната Аштън Картър пред Комитета по въоръжените сили, според който програмата е обучила само 60 бойци от стартирането си през май месец. Програмата разполага с бюджет от 500 милиона долара, от които половината вероятно са изразходвани.

Картър заяви, че са прегледани 7000 потенциални бойци, но че броят на обучените бойци е „много по-малък, отколкото сме се надявали на този етап“. Заради опасенията, че екстремистки групи като „Ислямска държава“ ще се стремят да проникнат в програмата, процесът по проучване на бойците е строго определен. Освен цялостната проверка, включен е и разпит от американското контраразузнаване.

Една от главните причини за малкия брой обучени бойци е фактът, че много от добрите членове на Свободната сирийска армия, се сражават главно срещу силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад.

Питейната вода в Сирия е кът, върлуват холера, хепатит и коремен тиф

Намаляващата наличност на безопасна питейна вода в Сирия излага населението на риск от предаващи се по водата болести, в това число и х...

Обучените от САЩ бойци е трябвало да подпишат обещание, че ще се сражават срещу „Ислямска държава“, но не и срещу сирийската армия и про-правителствените милиции.

Докато сирийската гражданска война е в четвъртата си година, програмата за обучение подпомага участието на САЩ в региона, където стотиците въздушни удари и операции срещу „Ислямска държава“ станаха част от конфликта. Коалицията, водена от САЩ, не предприема преки действия срещу силите на Асад.

Кюрдските въоръжени групи наскоро завзеха ключови сирийски градове северно от главния град на ИД Ракка, докато анди-асадистките сили напредват в северозападната част на Сирия. В най-големия сирийски град, Алепо, се сражават няколко групи една срещу друга. Сред тях са ливанската шиитска организация Хизбулла, подкрепена от ирански части и подкрепящи Асад, „Ислямска държава“ и редица фракции, принадлежащи към Свободната сирийска армия.

Главният военен съветник на американския президент, генерал Мартин Демпси, заявява, че обучените от САЩ бойци трябва да ограничат дейностите на „Ислямска държава“ в периферията на Сирия, но и не се дава срок кога се очаква годишната квота от 3000 до 5000 бойци, да бъде запълнена.

Четири години война в Сирия - в цифри и факти

Конфликтът в Сирия, който на практика представлява същинска война, започна през 2011 г., когато в страната, като част от глобалното явл...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com