Първата турска АЕЦ - най-рано през 2022 г.

9561
Първата турска АЕЦ - най-рано през 2022 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Първата атомна електроцентрала в Турция е малко вероятно да бъде готова преди 2022 г., тъй като проектът за 20 милиарда долара е в застой заради регулаторни пречки и финансовите проблеми в Русия, предаде БГНЕС.

Зависима от вноса на почти цялата си енергия, Турция предприе амбициозна ядрена програма чрез стартиране на изграждането на четири 1,200 мегаватови реактори от руската държавна корпорация "Росатом" през 2013 г. С около 50 милиарда долара годишни разходи за внос на енергоносители Анкара иска да разшири производството на електричество и да намали зависимостта си от природен газ.

"Росатом" първоначално обеща да изгради първия от четирите реактора в южния турски град Аккую до 2019 г. Високопоставен турски източник заяви, че проектът няма да бъде реализиран преди 2022 г., определяйки датата за 2019 г., като невъзможна.

"Това е ключов проект за Турция. Графикът трябва да се ускори", каза по-рано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз пред Ройтерс. Част от забавянето се дължи на затегнатите изисквания за защита, особено след земетресението и цунамито, които връхлетяха Япония през март 2011 г. Тогава беше засегната АЕЦ "Фукушима" и се наложи преразглеждане на всички проекти за атомни централи.

Анализатори твърдят, че икономическите проблеми поради срива в цените на петрола и западните санкции срещу Русия също могат да са оказали влияние върху финансирането на проекта за АЕЦ в Аккую.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com