Путин и Обама доволни, но без дори малка стъпка напред за Сирия

5723
Путин и Обама доволни, но без дори малка стъпка напред за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

И от страна на Русия, и от страна на САЩ се чуха положителни отзиви след срещата между президентите на двете държави Владимир Путин и Барак Обама. Тя се състоя в рамките на 70-ото Общо събрание на ООН. Разделителната линия обаче остава - Русия твърдо застава зад Башар Асад, докато САЩ не желае сирийският диктатор да остане на власт. А Путин и Обама не говориха заедно след края на срещата си, продължила около час и половина.

Срещата беше "много полезна, открита и откровена". Това определение накратко даде Путин след края на разговора си с Обама. На срещата президентите на Съединените щати и Русия са обсъдили най-наболелите международни въпроси: ситуацията в Сирия и евентуалното сформиране на широка международна коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", както и процесът по урегулиране на кризата в Украйна в светлината на Минските съглашения.

Оланд: Изходът от сирийската криза не минава през Асад

Френският президент Франсоа Оланд повтори пред Общото събрание на ООН твърдата позиция на Париж по повод ролята на сирийския президен...

САЩ и Русия са на коренно различни становища по отношение на сирийския проблем. Москва е на мнение, че Асад трябва да бъде разглеждан като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", докато САЩ настояват за отстраняването му. Против Асад са и Франция и Турция. "Коалиция - да, но без Асад", категоричен е френският президент Франсоа Оланд. Турският премиер Мехмет Давутоглу пък дори нарече Асад и ИД "тактически партньори", които си били взаимно полезни.

От трибуната на ООН Путин призова за сформиране на широка международна коалиция срещу ИД. Срещата му с Обама се състоя след това, като след приключването й Путин заяви пред журналисти: "Отношенията между Русия и САЩ, за съжаление, понастоящем са на доста ниско ниво. Това е ясно и без моите коментари. Но случващото се не е по наша вина. Това е позицията на американските ни партньори. Ние винаги сме били готови за развитие на отношенията и възстановяването им в пълен обем".

"Американските ни партньори изложиха ясно своята позиция по много въпроси, в това число по ситуацията в Украйна и Сирия. САЩ и сега активно участват в урегулирането на конфликта в Украйна. Вашингтон подкрепя Киев и в постоянен контакт с европейците. Ние също поддържаме добър контакт с Вашингтон по линия на външните министерства и Държавния департамент", каза Путин, отбелязвайки, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна: "Да се изолира Русия е просто невъзможно".

Коментирайки Сирия, Путин изключи участие на руски войски в сухопътна операция срещу "Ислямска държава". "И дума не може да става за сухопътна операция. Действително, понастоящем в Сирия има военни самолети на Франция, Австралия и САЩ, които нанасят удари срещу ИД не само на територията на Ирак, където това става въз основа на принципите на международното право. Но по отношение на сирийската територия това е незаконно, тъй като няма решение на Съвета за сигурност по този въпрос, нито съответното запитване към официалните власти в Дамаск".

"Отнасям се с уважение към колегите - и американските, и френските. Но, доколкото ми е известно, те не се явяват граждани на Сирия, така че не биха могли да определят съдбата на ръководството на страната. Това е работа на самите сирийци", отбеляза Путин. "Необходима е координация, ако ще си поставяме конкретни цели. Вече е създаден координационен център в Багдад, който функционира добре и е открит за всяка страна, заинтересована от борбата срещу тероризма. Сега говорим за взаимодействие между САЩ и Русия в тази антитерористична плоскост. Ще мислим съвместно за създаване на съответните механизми", каза още Путин, който не пропусна да отбележи вече договореното сътрудничество с Израел в тази насока. "С Израел договорихме взаимодействие в Сирия на ниво генщабове. Никакви специални структури не се планират в това отношение. Ние се отнасяме с уважение към интересите на израелската държава. За Израел, като страна от региона, не е безразлично какво се случва в Сирия".

Путин: Трябва да се помогне на законното правителство на Асад

Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме резолюция срещу „Ислямска държава“, а мюсюлманските страни са длъжни да се пр...

"Що се отнася до сравненията между "Ислямска държава" и нацистите, това едва ли предизвиква удивление. Погледнете какви зверства вършат - обезглавявания, изгаряне ни живи хора, унищожаване на културни паметници и така нататък. Именно така процедираха нацистите някога. Затова и много ми се ще да се обединим колкото се може повече страни за борба с тази заплаха. Кои трябва да се присъединят? Иран, Саудитска Арабия, Турция, Йордания... всички заинтересовани", завърши Путин.

Гласът на Белия дом

Не считаме, че засиленото военно присъствие на Русия в Сирия играе деструктивна роля, заявиха от Белия дом след срещата Обама-Путин, състояла се в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН.

"Сега вече са ни ясни целите на Русия в Сирия - борба срещу "Ислямска държава" и поддръжка на правителството на Асад. Не считаме за обезателно деструктивно нарасналото военно присъствия на Русия в Сирия. Позицията на американската администрация ще зависи от бъдещите действия на Русия. Ако руснаците използват своята армия само за борба срещу "Ислямска държава", всичко ще бъде окей. Но ако те подкрепят Асад срещу собствения му народ, това ще бъде оценено като негативно".

"По време на срещата нито едната страна не се опита да "печели точки" за сметка на другата. В разговора си двамата президенти се стремяха да намерят път към урегулиране на ситуацията в Сирия", заяви представител на американската администрация.

Готови сме да работим с Русия и Иран за справяне със сирийската криза, заяви Обама

Съединените щати не искат нова Студена война заради украинския конфликт и са готови да работят с Русия и Иран за урегулиране на сирийс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com