Путин гледа на север

17125
Путин гледа на север
Снимка: Gettyimages

Кремъл обяви, че новата му морска стратегия е изготвена в отговор на „недопустимите“ планове на НАТО да приближи военната си инфраструктура към руските граници. Русия ще осигури непрекъснато морско присъствие в Средиземно море и ще засили позициите си в Атлантическия и Северния ледовит океан в рамките на стратегията си за противопоставяне на „недопустимата“ експанзия на НАТО. Плановете, които включват още амбициозни цели за построяването на кораби и за разгръщане на инфраструктурата на руския флот в Черно море, са изложени в новата морска доктрина, която в неделя бе одобрена от Владимир Путин.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин заяви, че акцентът на доктрината върху Атлантическия океан е обоснован от разширяването на НАТО на изток. Документът излага цялостна стратегия за гражданското и военното мореплаване в следващите години, включително поддържане на морските търговски пътища и управлението на риболова. Във военната си част обаче документът ясно определя западните армии като основен потенциален противник на руския военноморски флот. Доктрината предвижда засилване на морското присъствие на Русия в Северния Атлантик и поддържане на военното присъствие „на постоянна основа“ в Средиземно море. Доктрината споменава специално Арктика и Антарктика, като говори за увеличаване на руския Северен флот с цел защита на претенциите към природните ресурси в Арктическия шелф и осигуряване на северноморски маршрут между Атлантическия и Тихия океан. Русия планира да построи и нов флот от ядрени ледоразбивачи, за да даде тласък на дейностите в Арктика.

Всеки ден поне 300 души изчезват в Русия

От социален експеримент със скрита камера, проведен в Русия и публикуван в популярна мрежа за видеообмен, се вижда, че 80% от руснаците...

Промяната на морската доктрина се случва шест месеца след като Путин преразгледа военната доктрина на страната в отговор на влошаването на отношенията със Запада след руското анексиране на Крим. Руските военноморски сили се състоят от Северния, Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския флот, както и от по-малката флотилия в Каспийско море.

Русия извърши анексирането на Крим през март 2014 година отчасти и за да си осигури контрол върху базата на Черноморския флот в Севастопол, която Москва наемаше от Украйна след разпадането на СССР. Доктрината задава цели за „разработването на инфраструктури“ за флота в Черно море в Крим. Текстът говори и за „ускорено възстановяване и завършване на руските стратегически позиции“ в Черно море.

Анексирането на Крим възпламени най-тежката криза в отношенията на Русия и Запада от края на Студената война и бе последвано от войната между подкрепените от Москва сепаратисти и правителствените сили в Източна Украйна. През януари НАТО обяви създаването на шест командни центъра на територията на източните си членове като част от отговора си на това, което нарече „руска агресия“ в Украйна.

„Промените в доктрината показват, че Русия отделя особено внимание на увеличаването на морския си потенциал в Арктика и Атлантика в желанието си да противостои на НАТО“, казва военният експерт Александър Голц. „Без значително засилване на капацитета на флотовете обаче всички тези промени са безсмислени“, добавя той.

Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

В пространно интервю за швейцарската медия RTS президентът на Русия Владимир Путин коментира най-актуалните въпроси от световната пол...

The Telegraph

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com