Путин даде на Украйна 1 месец да уреди газовия си дълг

40510
Путин даде на Украйна 1 месец да уреди газовия си дълг

Руският президент Владимир Путин даде на Украйна срок от един месец да изплати дълга си за внесения газ от Русия, като предупреди, че след този период Москва ще иска авансово плащане от Киев за газа, предаде БГНЕС.

"Готови сме да чакаме един месец. Ако след този един месец не получим никакво заплащане, ще преминем в съответствие с договора към т. нар. авансово плащане", заяви Путин. Това означава, че Русия може да спре газовите доставки към Украйна, ако не плаща предварително и доставките за Европа могат също да бъдат засегнати.

Путин обвини новите власти в Украйна, че тласкат страната към бездна, като заяви, че се надява да не се налага да използва "правото" си да изпраща руски войски в страната.

Русия струпа десетки хиляди военни на източната граница на Украйна, а проруски сепаратисти завзеха сгради в Източна Украйна, пораждайки опасения за голям конфликт. Отговаряйки на въпроси на руски граждани, Путин изрази надежда, че няма да се наложи да използва "правото" си да изпрати руски военни сили в Украйна. Така той даде сигнал, че такава възможност все пак съществува.

"Много се надявам, че няма да бъда принуден да използвам това право и че чрез политически и дипломатически средства можем да разрешим острите проблеми в Украйна", заяви Путин. Той припомни, че Горната камара на руския парламент му разреши на 1 март да изпраща войски на украинска територия. Путин посочи, че основното искане на Русия е за гаранции за защита на правата на рускоговорещите граждани в Южна и Източна Украйна.

"Това е въпрос на гаранции за тези хора. Трябва да направим всичко възможно да помогнем на тези хора да защитят правата си и да определят сами съдбата си. Ще се борим за това", изтъкна руският президент.

Путин подчерта, че предпочита диалога като начин за излизане от кризата, като заяви, че започналите днес в Женева преговори между топ дипломатите на Русия, Украйна, САЩ и ЕС са "изключително важни". "Само чрез диалог, чрез демократични процедури, а не чрез използване на въоръжени сили, танкове и самолети можем да наложим ред в страната", заяви Путин. "Много е важно днес да помислим как да излезем от тази ситуация и да предложим на хората истински диалог", допълни той.

Но руският президент обвини украинските власти, които дойдоха след свалянето на Виктор Янукович през февруари, че тласкат страната към бездната. "Надявам се, че те ще успеят да разберат към каква пропаст вървят, повличайки с тях цялата страна", каза Путин. Той осъди украинското правителство за започването на военна операция срещу сепаратистките активисти, които завзеха официални сгради в Югоизточна Украйна.

"Това е още едно сериозно престъпление на настоящите власти в Киев", заяви руският президент. Той нарече кампанията за президентските избори на 25 май в Украйна "напълно неприемлива" и заяви, че Москва няма да признае изборите за легитимни при тормоз спрямо кандидатите на източните области на страната.

Путин отхвърли и твърденията, че руски сили действат в Източна Украйна. "Това за пълни глупости. В Източна Украйна няма никакви руски бойни части. Няма никакви специални сили, никакви инструктори. Това са местни граждани", заяви руският президент и допълни, че това било доказано от факта, че активистите "свалиха маските си". "Казах на нашите западни партньори, че те (активистите) не отиват никъде. Те са господари на тази земя и трябва да се говори с тях", заяви Путин.

Той обаче призна, че руски войски са действали в Крим по време и преди референдума, който доведе до анексирането на полуострова от Москва. Преди той отричаше, че войниците са руснаци, като заявяваше, че всеки може да си купи военни униформи от магазина.

ФСБ е поискала от ВКонтакте данните на организаторите на групата "Евромайдан"

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) поискала от сайта ВКонтакте, основната руска социална мрежа, да й предостави личните данн...

"Нашата цел беше да осигурим условия за свободно гласуване. Зад местните сили за отбрана бяха наши войници. Те действаха коректно, но решително и професионално. Трябваше да защитим народа от възможно използване на оръжия" в украинските военни бази, заяви Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия