Путин: Малко вероятно е Европа да престане да купува руски газ

19536
Путин: Малко вероятно е Европа да престане да купува руски газ
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е малко вероятно Европа да престане да купува руски природен газ, защото руските доставки нямат алтернатива, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин каза това пред дискусионния форум "Валдай" в отговор на въпрос на чуждестранен експерт: "Можете ли да си представите, че това ще се случи по желанието на нашите партньори в Европа?

Руският газов монопол приключи

Позициите на руския природен газ в Източна и Централна Европа изглеждаха непоклатими: 100% пазарен дял в Латвия, Естония, Литва и Белар...

Аз съвсем не си представям това", заяви той. Путин добави, че се надява следващата седмица да бъде сключено споразумението с Украйна за доставки на руски природен газ. На форума в южния град Сочи президентът на Русия каза, че ако Европа премине на американски шистов газ, това ще бъде самоубийствено за икономиката на ЕС, допълни ТАСС.

Той поясни, че това би било "пряк път към намаляване на конкурентоспособността", защото руският газ и петрол по тръбопроводи е по-евтин. "Не знам каква колония трябва да бъде Европа, за да се реши на това. Но мисля, че здравият разум ще възтържествува и до това няма да се стигне. Същото се отнася и за Азия", заяви руският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com