Психологическото оръжие на джихадистите

32329
Психологическото оръжие на джихадистите

Джихадистката организация „Ислямска държава“ обмисля да използва мигранти като „психологическо оръжие“ срещу Европа, и по-специално срещу Италия, ако страната се намеси в ситуацията в Либия. Дали тази заплаха е сериозна? Във всеки случай, тя е официална - групата отправи предупреждение към Италия. „Ако изпратите въоръжени сили в Либия, ние ще изпратим 500 000 мигранти“, гласи предупреждението.

От своя страна италианският вестник Il Messagero пише за запис от телефонен разговор, който разкрива, че „Ислямска държава“ възнамерява да прибегне до мигрантите като „психологическо оръжие“ срещу Европа. „Джихадистите обсъждат хипотезата да пуснат към Италия стотици лодки с мигранти още в момента, в който страната започне да говори за военна намеса в Либия“, пише вестникът. Целта на джихадистите е да създадат „хаос“ в Средиземно море.

Италия, която се страхува от установяването на „халифат“ в Либия, предупреждава, че времето за политическо решение изтича поради засилването на организацията „Ислямска държава“ на 350 километра от бреговете й.

„Влошаването на ситуацията в Либия изисква промяна в темпото от страна на международната общност, преди да е станало твърде късно“, заяви италианският външен министър Паоло Джентилони пред парламента.

Италия се страхува от „масово преселение“

Според министъра времето е ограничено, тъй като в Либия има „очевиден“ риск от сливане между „Ислямската държава“ и местните милиции. „Ние сме изправени пред страна с огромна територия и слаби институции, а това може да има тежки последствия както за нас, така и за стабилността и прехода в съседните африкански страни“, заяви той.

Италия се опасява от „масово преселение“ на мигранти от Либия, стотици от които и сега биват спасявани всекидневно от италианските власти. Около 4000 души са спасени само от миналия петък насам, което надвишава значително общия брой на мигрантите за февруари 2014 година, която бе рекордна в това отношение.

Le nouvel observateur

"Ислямска държава" ще влезе в България, за да нанесе удари

Радикалната групировка "Ислямска държава" планира атаки в Турция и България, предаде БГНЕС. Бойци на "Ислямска държава" (ИД) са влезли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com