Провалът на ядрените преговори ще уязви властта в Техеран

7952
Провалът на ядрените преговори ще уязви властта в Техеран
Снимка: Getty Images / Guliver

Приветстваният в Техеран рамков договор, който бе подписан миналата седмица в Лозана, може да застраши стабилността в ислямската република, ако през юни не придобие по-конкретни измерения, смятат анализатори и политически лидери.

Иранските очаквания за излизане от международната изолация, в която се намира страната, сега са толкова високи, че евентуален провал би могъл да подрони доверието в режима, подчертават наблюдателите. „Най-накрая всичко свърши. Това е краят на изолацията. Роухани изпълни обещанията си. Провалът на преговорите би бил „краят на света” за нас”, радва се иранската студентка Мина Дерахшанде.

Според Карим Саджадпур – специалист по иранските въпроси в мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace, оттук нататък може да бъде по-трудно да се отговори на очакванията на народа. „Ако споразумението не донесе резултати, това няма да се отрази на американците, докато повечето иранци ще бъдат съкрушени”, казва той.

Споразумението, което бе подписано миналия четвъртък в Лозана, съживи надеждите на Иран за вдигане на икономическите санкции в замяна на ограничаване на ядрената програма, което ще отвори пътя към провеждането на икономически реформи. Но докато върховният духовен лидер на Иран Али Хаменей не каза нищо след обявяването на споразумението от Лозана, някои хардлайнери показаха, че са готови да го провалят. Рамковото споразумение изостри разочарованието им, което се натрупа след идването на власт на президента Хасан Роухани – прагматик, в чиято предизборна платформа бе заложено обещанието отношенията на Иран с другите страни да бъдат подобрени, а икономиката – съживена.

Политици и анализатори смятат, че въпреки всичко Али Хаменей е одобрил преговорите и тяхната крайна цел, а напрежението ще се понижи, ако той подкрепи договора и публично. „Без одобрение от водача иранската делегация нямаше да подпише споразумението в Лозана. В иранската върхушка няма разногласия по този въпрос”, заяви високопоставен ирански представител.

Някои анализатори смятат, че Хаменей ще се прояви като гъвкав лидер, като изрази отново доверието си към иранския екип преговарящи, водени от външния министър Мохамед Джавад Зариф. „На първо време Хаменей ще продължи да подкрепя иранската делегация, като все пак ще разкритикува САЩ в първата си публична поява”, прогнозира анализаторът Саид Лейлаз. От скъсването на отношенията с Вашингтон след Ислямската революция, критиката към САЩ – „Големият Сатана”, е обединителен елемент в консервативния лагер. Инфлацията, безработицата и недостатъчните инвестиции, които произтичат от международната изолация на Иран, обаче убедиха Хаменей да подкрепи дипломатическото отваряне, за което се застъпи Роухани.

„Враждебността към САЩ е основен стълб в чуждестранната политика на Иран след революцията, но духовният лидер подкрепя ядрените преговори. На консерваторите ще им е трудно да критикуват споразумението, ако Хаменей продължи да го подкрепя”, казва Лейлаз. Все пак Али Хаменей остава недоверчив към американските намерения и отхвърли възможността за нормализация на отношенията с Вашингтон.

Някои наблюдатели предупреждават, че подкрепата на Хаменей ще трае дотогава, докато той не счете, че Роухани представлява заплаха. „Основният приоритет на Хаменей е да запази властта си и режима. Роухани ще бъде изкупителната жертва на Хаменей, ако споразумението пропадне”, казва анализаторът Хамид Фарахваси.

В по-общ план ако през юни преговорите не достигнат до подписване на окончателен текст, разочарованието на иранците ще бъде толкова голямо, че може да разклати властта. „Съществуването на режима е заложено на карта. Не искам дори да мисля какво би се случило при провал. Не само Роухани, а цялата система ще бъде застрашена”, казва ирански политик.

Според Али Ваез от International Crisis Group народната подкрепа за Роухани може да се окаже нож с две остриета. „Тя е важна за подписване на споразумението, но ако надеждите не бъдат оправдани, мандатът му ще бъде помрачен от страшно разочарование”, казва той.

Ройтерс

Иран няма да подпише споразумението по ядрената програма, ако не бъдат свалени санкциите

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че няма да подпише финално споразумение по ядрената програма на страната, докато не бъдат отмен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com