Протести срещу правителството в Ирак заради лоши условия на живот и корупция

8381
Протести срещу правителството в Ирак заради лоши условия на живот и корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди иракчани демонстрираха срещу правителството заради липсата на основни услуги в цялата страна. Мнозина са изправени пред режим на тока насред вълна от високи температури.

Ал Джазира съобщава, че големи демонстрации са се провери на 2 август в градовете Насрия и Наджаф в протест срещу лошите условия на живот, включително недостига на електроенергия, и призоваха властите да се борят срещу широко разпространената корупция. Около 1000 души се събраха и в град Хила, където множеството призова властите да поемат отговорност за липсата на основни услуги.

Турция отрече да е нанасяла въздушни удари по мирни жители в Ирак

Военновъздушните сили (ВВС) на Турция не са нанасяли въздушни удари по мирни жители в планинския район Кандил в северен Ирак. Това обяв...

Ден по-рано, на 1 август, големи протести избухнаха в градовете Басра и Кербала заради лошото качество на водата и честите прекъсвания на тока. В Басра стотици протестираха пред офиса на губернатора, искащи да се намери решение на дългогодишния проблем със осолената вода от чешмите.

„Настояваме да бъде освободен от длъжност председателя на провинциалния съвет; дойде време за хората от Басра да получат правата си“, заяви пред АФП протестиращ студент. Когато заместника на губернатора излезе да чуе техните искания, демонстрантите го замериха с пластмасови бутилки и настояха да видят самия губернатор.

„Местната власт винаги обещава подобрение на тока и водата, но са лъжци и им нямаме вече доверие.“ Басра е свидетел на температури над 50 градуса и жегата се очаква да продължи и през тази седмица.

Пред Ал Джазира, РаадЯсим, служител в компанията South Oil, заяви, че жителите на Басра са много разочаровани заради условията в техния район, който така и не се възползва от богатствата, носени от петрола.

„Басра храни Ирак – тя субсидира страната, а ние дори нямаме вода, подходяща за пиене.“ Районът на Басра е известен с нефтените полета, които доставят по-голямата част от иракския петрол. И все пак, Басра остава недоразвита част от Ирак с лошо качество на водата и несъбрани отпадъци.

Над 90 жертви взе атентат в Багдад

Най-малко 90 души са загинали, а други 17 са изчезнали, след атентат с кола бомба северно от иракската столица Багдад. Отговорност за ...

Силите за сигурност бяха разположени на 1 август около сградата на губернаторството – две седмици по-рано също избухнаха протести по същите причини.

„Тук има толкова полиция, сякаш сме готвели преврат срещу правителството. Демонстрираме мирно и искаме правото си да пием чиста вода“, казва пред АФП друг демонстрант, учителят Махмуд Шакер.

В Кербала, един от най-важните градове в Ирак, разположен на 75 км южно от Багдад, емоциите са същите. Протестиращите преминаха от жилищните квартали пред храма на Имам Хюсеин, едно от най-свещените места за шиитите, и продължиха до офиса на губернатора.

„Вие крадете от нас в името на религията!“, скандираха протестиращите, по-голямата част от които са студенти, артисти и журналисти. „Нещата отиват от лошо към по-лошо и ще има масова мобилизация срещу онези, които крадат от иракчаните“, заявиха протестиращи пред Ал Джазира.

„Тези хора имат високи заплати, електричество 24 часа, докато ние оставаме сред адските жеги.“

Две групи протестиращи се събраха около Народното събрание

Тази сутрин около сградата на Народното събрание (НС) са се събрали две протестиращи групи. Едната демонстрира срещу министъра на право...

В центъра на Багдад стотици хора също се събраха в петък вечерта, за да протестират срещу прекъсванията на електрозахранването, проблем, за който те обвиняват корупцията в правителството.

Докато нараства народното недоволство, температурите също се вдигат. Премиерът Хайдар ал Абади нареди миналата седмица държавните институции и длъжностни лица да спестят електроенергия с програмирани спирания на тока.

автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com