Протести след трагедията в Сома, планират се и стачки

25068
Протести след трагедията в Сома, планират се и стачки

Турската Конфедерация на синдикатите на работещите в обществения сектор (KESK) обяви, че започва стачни действия, за да протестира срещу минната катастрофа в Сома, при която загинаха 274 души според официалните неокончателни данни.

"Онези, които в рамките на политиката на приватизация, поставят в опасност живота на работниците в името на намаляване на разходите, са виновни за пролятата кръв в Сома и трябва да отговарят", се казва в комюнике, което бе публикувано на сайта на турската синдикална конфедерация.

Снощи министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз каза, че пожар в мината допълнително пречи на спасителните операции. "Времето не играе в наша полза", каза министърът.

Десетки гневни жители на град Сома в Западна Турция, където стана тежкият инцидент, протестираха срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който посети мястото на бедствието, и го призоваха да подаде оставка.

Протестиращите ритаха колата на турският премиер, въпреки засиленото полицейско присъствие, съобщава осведомителната агенция Доган. Ердоган заяви, че започва задълбочено разследване на причините за тежката индустриална катастрофа и обеща те да бъдат извадени на светло. Той отхвърли всякаква отговорност от страна на правителството, което е обвинено в престъпна небрежност, като заяви, че "трудови злополуки стават навсякъде по света".

Според местните медии преди три седмици парламентът отказал да сформира комисия, за да инспектира състоянието на мините в Турция. Трите опозиционни партии внесли предложения, които обаче били отхвърлени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Турската полиция за борба с масовите безредици използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу хилядите демонстранти в столицата Анкара и в Истанбул, които протестират срещу смъртоносната експлозия в мината в западната част на страната. Демонстрантите, повечето от които са членове на леви синдикати, скандират антиправителствени лозунги, а полицията им отговаря със сълзотворен газ и гумени куршуми, съобщава АФП.

Въпреки предупрежденията на полицията, протестиращите проведоха неразрешено шествие до сградата на министерството на енергетиката и природните ресурси, в резултат на което се стигна до сблъсъци със силите на реда. Демонстрантите хвърляха камъни и бомбички срещу полицията. Във връзка с трагичния инцидент в мината в Турция е обявен тридневен траур, съобщи ИТАР-ТАСС. Отменени са всички масови мероприятия и празненства. Правителството отложи всякакви запланувани пътувания в страната и зад граница.

Турция и Сирия се скараха заради свален бомбардировач

Турция и Сирия се скараха заради свален самолет. По-рано днес противовъздушната отбрана на югоизточната ни съседка свали сирийски воене...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com