Признаването на Палестина все още е далеч

40830
Признаването на Палестина все още е далеч
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки символичния до голяма степен вот в британския парламент за признаването на Палестина като държава, пътят към официалното признание е все още изпълнен с препятствия, а решението въз основа на принципа за две държави все още е далеч, заявяват експерти.

Дипломати и анализатори гледат на британския вот за признаване на Палестина след решението на Швеция да направи същото като „лека промяна в курса”, но предупреждават да не се влага много значение в него.

„Това е съвсем леко изместване. Някои европейски държави се опитват да направят така, че да бъдат чути и да движат нещата”, каза Агнес Льовалоа, експерт за арабския свят, като добави, че инициативата за мир в Близкия изток сега трябва да дойде от Европа след провала на водените от САЩ усилия.

По изчисления на AFP, най-малко 112 държави по света са признали палестинската държава, но според палестинските власти те наброяват 134. Сред тях са страните членки на ЕС България, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша и Румъния.

Експерти обаче отбелязват, че е малко вероятно ЕС да окаже допълнителен натиск, предвид отношенията на Германия с Израел заради нацисткото й минало.

Франция заявява, че ще признае Палестина, „когато дойде времето за това”, но според дипломати, Париж няма да действа извън европейската рамка.

Палестинският посланик в Париж Хаел ал Фахум заяви: „Надявам се, че Франция, която обикновено е движеща сила по тази тема, скоро ще направи много важен жест”.

В Париж обаче се говори, че Франция не е готова да последва Швеция и да предприеме такава стъпка. „Само веднъж може да се изиграе картата с признаването и поради тази причина е важно да бъде подбран подходящият момент”, каза френски дипломат, който пожела анонимност.

„Няма друг отговор” на конфликта, освен решението въз основа на принципа на две държави, каза друг източник.

В същото време се засилва недоволството в международната общност в светлината на конфликта, който изглежда неконтролируем, като европейците все по-често надигат глас за цената на възстановяването след военната конфронтация в Ивицата Газа.

Френският президент Франсоа Оланд каза през август, че ЕС не трябва да бъде възприеман като „банкомат”, а след обещанието на страните донори за помощ в размер на 5.4 милиарда долара върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че това навярно ще е последният път, когато международната общност плаща за повторното изграждане на Газа.

Песимистите казват, че политическото решение е на светлинни години, като посочват „неконтролируемото” строителство на заселнически жилища, „слабите и разединени” палестинци и трудностите около възстановяването на Газа след тазгодишния конфликт, отнел живота на над 2000 палестинци и 72-ма израелци.

Освен това, появата на „Ислямска държава” и кризата в Сирия и Ирак заплашва да отнеме вниманието на международната общност от мирния процес в Близкия изток, предупреждават анализатори.

А Израел от своя стана предупреди, че „преждевременното международно признание в действителност подкопава шансовете за достигане на траен мир”.

АФП

Швеция планира да стане първата европейска държава, признала Палестина

Новото правителство на Швеция, водено от премиера Стефан Льофвен, възнамерява да признае Палестина за суверенна държава, съобщава вестн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com