Призив за мир в Йемен по време на Рамазана

13051
Призив за мир в Йемен по време на Рамазана
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова в понеделник воюващите страни в Йемен да спазват хуманитарно примирие за поне две седмици, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който, по думите му, трябва да е „време за мир, размисъл и хармония“.

Рамазанът започва по-късно пред седмицата.

45 загинали при въздушни удари над Йемен

При удари от въздух в Йемен, извършени от предвожданата от Саудитска Арабия международна коалиция, са загинали 45 души и повече от сто ...

Бан направи изказването си в Женева, където неговият пратеник за Йемен Исмаил Улд Чеик Ахмед ще проведе отделни срещи с делегациите на правителството в изгнание на президента Абд Рабу Мансур Хади и контролиращите йеменската столица бунтовници Хути.

„Днес съществуването на Йемен е на ръба. Докато страните се карат, Йемен гори“, каза Бан Ки-мун.

Мирните преговори са първият дипломатически опит за разрешаване на конфликта, откакто прерасна преди три месеца в регионален, но не са предвидени директни срещи между страните в него.

Говорителят на ООН Ахмад Фаузи каза в неделя, че надеждата е т. нар. „безконтактни разговори“ да прераснат с директни преговори.

Бан призова и двете страни да се включват в процеса без предразсъдъци и че се надява срещата да даде началото на мирен политически преход в Йемен. Той съобщи в понеделник сутринта, че делегацията на хутите е закъсняла с пристигането си, но се очаква по-късно през деня.

Саудитска Арабия отново бомбардира региони в Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция нанесе въздушни удари и в йеменската столица Сана, насочени основно срещу бази на бунтовниците ...

Йемен се намира в политически катаклизъм от 2011 г., когато протестиращи принудиха дългогодишния президент Али Абдула Салех да предаде властта. Сега Салех подкрепя хутите.

Бойците на хутите в края на март превзеха териториите от южната част на столицата Сана до пристанищния град Аден, принуждавайки Хади да избяга в съседна Саудитска Арабия . В отговор Саудитска Арабия повече коалиция, нанасяща въздушни удари срещу хутите по искане на Хади.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция през април, настояваща хутите да спрат насилието и да се изтеглят от завзетите райони, включително столицата Сана. Също така се призоваваше всички страни да улеснят доставянето на хуманитарни помощи на цивилното население, засегнато от конфликта.

Миналата седмица ООН съобщи, че 21 млн. от 26-милионното население на Йемен се нуждаят в помощи, а сраженията са принудили един милион души да напуснат домовете си.

Конфликтът е отнел живота на над 2500 души, а ранените са 11 000.

1850 жертви след военните действия в Йемен

Насилието в Йемен е причинило смъртта на около 1850 души, а половин милион граждани на страната са били принудени да напуснат домовет...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com