Приключва предизборната кампания за президент на Турция

12439
Приключва предизборната кампания за президент на Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес е последният ден от предизборната кампания преди президентските избори в Турция утре. На 10 август около 52 млн. турски граждани ще гласуват за 12-ия президент на южната ни съседка. За първи път държавният глава ще се избира от гражданите, досега се назначаваше от Великото народно събрание. Конституционната промяна бе одобрена преди 3 години след референдум. Президентският мандат ще е с продължителност 5 години, а един президент може да има до два последователни мандата, предаде Стандарт нюз.

Като фаворит за поста е сочен сегашният министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Социологическите проучвания дават на Ердоган убедителна преднина с прогнозата той да спечели още на първия тур с над 55%. Това е въпреки безпрецедентните протести срещу авторитарното му управление, започнали миналото лято и корупционните скандали, в които е замесен. Ердоган се ползва с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем, който започна правителството, посочва БНР. Ако спечели изборите, Ердоган планира разрастване на правомощията на президента, с което да върви към президентска република и това еднолично управление може да измести парламентарната демокрация. Партията на Ердоган набляга на консерватизъм, "здрава ръка" и уповаване в религията. Преди две седмици вицепремиерът Бюлент Арънч в реч по повод Рамазан Байрам направи скандално изказване, че жените не бива да се смеят на публично място, за да пазят морала на обществото. Това предизвика лавина от негативни реакции, като хиляди туркини затрупаха социалните мрежи със свои усмихнати снимки, а правозащитни организации изразиха тревога, че позицията на висшия политик може да служи за оправдание на насилие над жени, т.нар. "престъпления на честта".

Няколко държави опитват да се възползват от руската забрана за внос на западни стоки

След като от днес Русия официално забрани вноса на месо, млечни продукти и други стоки от ЕС и САЩ, някои държави пожелаха да се възпол...

Другите двама кандидати са Екмеледдин Ихсаноглу и Селяхаттин Демирташ. Ихсаноглу е консенсусна фигура на две крайно противоположни като идеи и електорат партии - социалдемократическата Народнорепубликанска партия и крайнодясната Партия на националистическото действие. В редовете и на двете партии има брожения срещу този кандидат, поради които той може да остане далеч зад Ердоган, отбелязва БНР.

41-годишният Селяхаттин Демирташ е представител на кюрдското малцинство - това се случва за първи път в историята на южната ни съседка. Кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи се ползва с подкрепата на младите хора. Гласовете на кюрдите може да се окажат ключови, ако се стигне до балотаж на 24 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com