Приднестровието също иска да се присъедини към Русия

21416
Приднестровието също иска да се присъедини към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният съвет на Приднестровието прие обръщение към Русия, с което я моли да признае областта, която е част от Молдова, за независима суверенна държава, съобщава ИТАР-ТАСС.

От пресслужбата на съвета обясняват, че решението е било прието въз основа на резултатите от проведения в Приднестровието референдум през 2006 г., в който 97% от жителите на региона са се обявили за независимост с последващо свободно присъединяване към Русия.

„Юридически, Приднестровието по нищо не се различава от Крим и процесът на обединяване с Русия трябва да бъде осъществен по кримски сценарий", заявява пред журналисти депутатът Вячеслав Тобух.

Приднестровието провъзгласи независимост в началото на `90-те години на XX век. Последва въоръжен конфликт, който бе прекратен след намесата на руските войски. Самопровъзгласилата се република успя да запази де факто независимостта си от Молдова, но не получи международно признание.

Русия оказва на Приднестровието икономическа помощ, но не оспорва официално принадлежността на територията към Молдова, посочва Lenta.ru.

Изострянето на ситуацията в Украйна принуди Киев да обърне специално внимание на Приднестровието заради потенцалната опасност от проникването оттам на симпатизанти на разбунтувалите се територии, пише Gazeta.ru.

През март киевските власт забраниха на мъже от Приднестровието на територията на Украйна, както и транзита на стоки за руските миротворци.

Ситуацията в Приднестровието бе обсъждана по време на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама. „Блокадата на републиката съществено усложнява условията на живот на жителите на региона, препятства тяхното придвижване, нормалната икономическа и търговска дейност", отбеляза Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com