Премиерът на Израел поиска по-голям бюджет за отбрана

12599
Премиерът на Израел поиска по-голям бюджет за отбрана
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова за увеличение на бюджета за отбрана след кървавата и скъпа война в Ивицата Газа. В изявление, направено днес, той заяви: "Няма лидер, който да не поиска значително увеличение на бюджета за отбрана, да преодолее предизвикателствата пред сигурността".

Подобно увеличение ще коства "няколко милиарда" израелски шекела, посочи премиерът, цитиран от АФП. Нетаняху и министърът на отбраната Моше Яалон водят ожесточена борба за увеличение на военния бюджет с финансовия министър Яир Лапид.

Бенямин Нетаняху прекрати заселническите планове

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди във вторник вечерта да бъде анулирана започналата процедура на строителното министерство ...

По време на 50-дневната кампания срещу екстремистите в Ивицата Газа през юли и август загинаха 2100 палестинци и 73 души от израелска страна. Според експерти тази война е струвала около 3-4 милиарда долара.

Министерството на отбраната иска почти същата сума за възстановяване на запаса от муниции, включително и системата за отбрана "Железен купол". Според израелските медии министърът на финансите иска да ограничи тази сума до 690 милиона долара.

Разходите за отбрана се очаква да достигнат 18 милиарда долара през тази година, което се равнява на 6% от БВП. В тази сума е включена и помощта в размер на 3 милиарда долара от САЩ, информира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com