Посланието на "Ислямска държава" към Европа

46796
Посланието на "Ислямска държава" към Европа

Екзекуцията на 21 египетски християни на либийския бряг на Средиземно море е замислена като нееднозначно послание на джихадистите към Европа – групата се разраства географски и сега Западът се намира в полезрението й.

Бавното напредване на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” през Либия остана незабелязано, но сега групата е тук – сред разделената нация, която потъва все по-надълбоко в хаоса, предоставящ благодатна почва за хората на Абу Бакр ал Багдади. Джихадистката група, която е една от няколкото действащи в Либия организации, през октомври се установи в пристанищния град Дерна, след като неин високопоставен член пътува до Източна Либия, за да обедини голям брой бойни формации под нейния флаг.

Оттогава лидерът на „Ислямската държава” обяви либийските „провинции” Барка на изток, Триполитания на запад и Фезан в пустинния юг за част от нейния „халифат”. Могъществото на групата остава неизвестно, както и въпросът до каква степен тя поддържа връзки с идеолозите си в Ирак и Сирия. В интернет обаче поддръжниците на групата направиха агресивно показно за продължаващата експанзия на „Ислямската държава” в Либия, а западните разузнавателни агенции сега се опасяват, че вакуумът във властта, който всмуква богатата на петрол страна, ще предостави на бойците плодотворна почва, за да увеличат силата си.

Три години след падането на дългогодишния лидер Муамар Кадафи Либия е разделена между признатото от международната общност правителство в източната част на страната и ислямистите, които контролират Триполи. Въпреки че на теория всяка страна е свързана с цяла палитра от милиции, на практика контролът върху въоръжените групи често е ограничен.

В началото на експанзията си в Либия джихадистите оставиха ясен отпечатък в градовете Бенгази, Сирт и столицата Триполи, където наскоро извършиха нападение срещу луксозен хотел, убивайки най-малко осем души. В събота лоялни на „Ислямска държава” бойци заявиха, че са поели контрола над местни институции в източното пристанище Сирт, откъдето бяха отвлечени египетските християни. Те заявиха, че ще излъчват по радиостанциите проповедите на Багдади.

Основен въпрос през следващите месеци ще бъде степента, в която свързаните с „Ислямска държава” групи в Либия са способни да установят контакт с бойци от клонове извън страната. Пропускливата граница с Египет предизвика особени опасения сред властите в Кайро, които казват, че поддръжници на „Ислямска държава” в провинция Синай са ходили до Либия за обучения, което изисква дълго пътуване с прекосяване на цялата страната.

The Telegraph

Ирак ще се опита да си върне Мосул "до седмици"

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че до седмици ще стартира операция по повторното завземане на град Мосул, който...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com