Подновиха изнасянето на сирийските химически оръжия

16057
Подновиха изнасянето на сирийските химически оръжия
Снимка: Getty Images / Guliver

Изнасянето на химическите оръжия на Сирия извън страната съгласно международното споразумение се върна в график, предаде БГНЕС.

На 4 април "условията за сигурност бяха счетени за достатъчно добри и осем контейнера" бяха натоварени на датския кораб Ark Futura в сирийското пристанище Латакия, съобщи Симен Руди, служител по обществените дела. Други седем контейнера бяха натоварени в четвъртък. "Това означава, че операцията продължава по график. Ситуацията със сигурността ще покаже дали операцията ще бъде завършена в планирания срок или не", добави той.

Броят на сирийските бежанци в Ливан надхвърли 1 милион

Броят на сирийците, регистрирани като бежанци в Ливан надмина 1 милион души, съобщават от агенцията по бежанците към ООН, предаде БГНЕС...

На 3 април един от международните координатори съобщи на ООН, че Дамаск все още може да спази крайния срок през юни, но изнасянето трябва да продължи. Сирия замрази трансферите поради съображения за сигурност. Сигрид Кааг, координатор на международната операция, предупреди, че всяко закъснение ще застраши спазването на крайния срок на 30 юни.

През септември Дамаск се съгласи да предаде химическия си арсенал, за да избегне заплахите от въздушни удари от САЩ. Споразумението беше постигнато след химическите атаки край Дамаск през август миналата година. Според Запада, отговорността за атаката е на режима на президента Башар Асад.

Миналата седмица 72 контейнера бяха напълнени с химически оръжия, готови да бъдат изнесени от страната. Тяхното премахване се равнява на 90% от химическите запаси на страната.

Сирия обвини липсата на сигурност по време на гражданската война за изпускането на ключовите срокове. Русия, която е неин съюзник, отбеляза, че страната е предала повече от половината си химически арсенал, а силите на режима охраняват конвоите с оръжията, които станаха обект на нападения северно от Латакия.

Касапница на изборите в Турция в селата по границата със Сирия

Най-малко осем души са убити при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати на местните избори в Турция, съобщава Hurriyet Dai...

Норвежки и датски кораби са включени в процеса от премахване на материалите. Най-опасните вещества ще бъдат превозени до американски кораб със специално оборудване за тяхното унищожение в открито море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com