Поддръжници на Обама: Той трябва да отговаря пред съда за атаката срещу Сирия

63004
Поддръжници на Обама: Той трябва да отговаря пред съда за атаката срещу Сирия
Снимка: Gettyimages

Екстремистката организация „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, срещу която САЩ мобилизират цялата световна общественост, е родена от политиката на самият Вашингтон и неговите съюзници в региона. Това мнение изрази бившият американски конгресмен демократ Денис Кусинич пред изданието Reader Supported News, в статия със заглавие „Защо всъщност бомбардираме Сирия” .

Няма по-добра илюстрация за банкрута на външната политика на администрацията на Обама от финансирането на групировки, които отново и отново се обръщат срещу САЩ, твърди Кусинич, представител на щата Охайо.

Русия е готова да подкрепи борбата с "Ислямска държава"

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е потвърдил готовността на страната си да окаже подкрепа на иракските власти в бор...

Според него фактът е неоспорим: ИД се появява на бял свят в резултат на западната интервенция в Ирак и тайните операции в Сирия. Напомнящият за Франкенщайн експеримент с въоръжаването на уж свободолюбивата сирийска опозиция роди едно чудовище, което сега върлува в региона.

Кусинич пояснява, че Ислямска държава „се е установила в региона, благодарение на финансирането и въоръжаването на нейните предшественица в Сирия от САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Турция и Йордания”, а бомбардировките над Сирия са свързани с желанието „да бъде отнет контрола от ИД върху нефта”.

Сега Катар и Саудитска Арабия могат открито да се присъединят към САЩ в нанасянето на удари по Сирия, след като те с години тайно се опитваха да свалят последната светска държава в региона, допълва Кусинич. Според него атаката над Сирия под предлога, че ударите са срещу ИД, по определение е военна агресия и нарушаване на международното право. Тези действия могат да доведат до престъпления срещу човечеството и смъртта на безброй мирни жители. Никакъв PR няма да промени това. Кусинич е на мнение, че администрацията на Обама и самият президент трябва отговарят пред Международния наказателен съд и американския народ, на когото служат.

Според редактора в Consortium News Робърт Пери администрацията на Обама е измислила необикновено юридическо основание за нанасянето на удари по Сирия. Сякаш САЩ и съюзниците им в Персийския залив имат право да защитават Ирак от „Ислямска държава”, тъй като сирийското правителство не е в състояние да се справи с тази групировка.

САЩ вече знаят кой е екзекуторът на Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф

САЩ са идентифицирали човека, който е екзекутирал американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф от името на джихадистката група ...

Тук има голяма доза лицемерие, тъй като именно американското правителство и много от тези съюзници в района на Залива въоръжаваха, подготвяха и финансираха сирийските метежници, за да не дадат възможност на сирийските военни да контролират територията на собствената си страна, добавя Пери.

С други думи, пояснява той, - САЩ, Саудитски Арабия, Катар, Йордания и други врагове на Сирия, тайно поддържаха сирийските метежници и наблюдаваха как много от тях, вкл. хиляди „умерени” любимци на САЩ, заедно с новопридобитите си военни навици, се вливаха в редовете на филиалите на Ал Кайда и други терористични организации. А сега САЩ и съюзниците им имат наглостта да посочват присъствието на тези групировки в Сирия като основание за въздушните си удари.

Друг тревожен аспект от тази юридическа теория на САЩ, според Пери е, че в състава на антисирийската коалиция, само Йордания има обща граница със Сирия. „Затова даденото вмешателство, означава, че отдалечените страни сякаш имат право да дестабилизират отдалеч дадена държава, а след това да твърдят, че дестабилизацията оправдава въоръжените атаки в пределите на тази държава.”

Подобна теория, ако бъде приета за нов стандарт на поведение, би породила хаос в международен план, основан на принципа на националния суверенитет, продължава Пери. Освен това тази теория на САЩ контрастира с упоритостта на Вашингтон, с която осъди Русия за това, че през лятото се опита за защити етническото руско население в източна Украйна от атаките на властите в Киев, поддържани от САЩ.

Операциите срещу ИД струват на САЩ по 7 - 10 млн. долара на денонощие

Въоръжените сили на САЩ изразходват в провежданите в момента операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава” ок...

Интересно е, че Кусинич и Пери са представители на либералното ляво крило на американската политика. Навремето именно те бяха главната опора на Барак Обама по пътя му към Белия дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com